Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken, 28 februari 2003

Minister De Hoop Scheffer bezoekt Turkmenistan
De minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer, brengt op 3 maart a.s. in zijn rol van OVSE voorzitter een bezoek aan Turkmenistan.

De Nederlandse voorzitter van de OVSE zal tijdens het bezoek met President Saparmurat Niyazov en minister van Buitenlandse Zaken Rashid Meredov praten over onderwerpen die Nederland tijdens het OVSE-voorzitterschap hoog op de agenda heeft geplaatst, zoals de strijd tegen terrorisme en diverse vormen van illegale handel, waaronder die in mensen.

De OVSE is de enige Europese veiligheidsorganisatie waar Turkmenistan deel van uitmaakt. Daarom vindt Nederland het als OVSE-voorzitter belangrijk om de dialoog met dit land op gang te houden. Naleving van OVSE beginselen en verplichtingen maken deel uit van deze dialoog. In dit verband zal ook de situatie in Turkmenistan zelf onderwerp van gesprek zijn.

Door een bezoek te brengen aan het OVSE kantoor in Ashgabad wil de minister ook een beter idee krijgen van de rol die de OVSE in Turkmenistan speelt. De activiteiten van het OVSE kantoor moeten bijdragen aan grotere veiligheid en stabiliteit in Turkmenistan en in de regio, zowel in politiek en economisch opzicht als op het gebied van de mensenrechten.

Noot voor de redactie (

Ministerie van Buitenlandse Zaken