Gemeente Rheden

logokl.gif (2191 bytes) Nieuws (28-02-2003)

Wegwerpluiers van thuis welkom op SWR-kinderdagverblijven

Ouders die gebruik maken van SWR-kinderdagopvang, kunnen vanaf maandag 3 maart de wegwerpluiers die ze thuis gebruiken via hun kinderdagverblijf laten recyclen. Het bespaart de ouders veel afval in hun eigen container en tegelijkertijd werken ze mee aan een steeds schoner milieu. In samenwerking met Knowaste Recycling en de Gemeente Rheden, zet SWR een volgende stap inzake de inzameling en recycling van de luiers. Op dit moment worden bij alle acht SWR-kinderdagverblijven al luiers opgehaald door Knowaste voor recycling. Het betreft hierbij de luiers die de kinderen op het kinderdagverblijf gebruiken. Vanaf volgende week kunnen ouders dus ook hun thuis gebruikte wegwerpluiers inleveren. Bij het kinderdagverblijf zijn daarvoor geurafsluitbare luierzakken beschikbaar. Bij de dagverblijven komen verder speciale containers waarin de zakken kunnen worden gedeponeerd.

Wethouder J. Jansen van de Gemeente Rheden geeft maandagmorgen 3 maart het startsein voor de recycling van babyluiers in zijn gemeente. Op kinderdagverblijf De Leeuwenkoning aan het mr B. Van Leeuwenplein 3 in Rheden zal hij om 8.00 uur de eerste zak in de Knowastecontainer werpen. Moeder Claudia Perin van baby Chris Strookman zal voor de wethouder thuis ingezamelde luiers meebrengen.

Geen kostbare grondstoffen meer verspillen
Voordat een kind zindelijk is, hebben ouders zo'n 5.000 luiers weggegooid. In de gemeente Rheden zijn dat jaarlijks naar schatting 8,2 miljoen luiers! Alles bij elkaar goed voor 1.600 ton afval. Nu is het nog zo dat de luiers na gebruik verbrand worden. Kostbare grondstoffen als papier en plastic gaan daarbij verloren. Daar gaat nu verandering in komen in de gemeente Rheden.

Speciale luierzakken
Ouders kunnen vanaf het SWR-kinderdagverblijf een rol met speciale luierzakken meenemen. Deze zijn bestemd om thuis de luiers van hun kind(eren) te verzamelen. De luierzakken zijn geurafsluitbaar en goed te transporteren in auto of aan het fietsstuur. Ouders gooien de zakken met luiers en billendoekjes in de speciale Knowastcontainer bij het kinderdagverblijf. Een zak (30 liter) kan het gemiddelde luiergebruik van een kind gedurende een week bevatten. Op de rol zitten tien luierzakken. In eerste instantie kunnen ouders dus tien weken vooruit. In het kinderdagverblijf staan nieuwe luierzakken voor de ouders klaar als hun eerste voorraad is opgebruikt. Ze kunnen de luierzakken naar behoefte vrij pakken.

Container
Alle soorten babyluiers en babydoekjes kunnen in de zak worden verzameld. De SWR-kinderdagverblijven functioneren vanaf 3 maart dus als verzamelpunt van luierrecycling. De speciale grotere kunststof container (op sommige locatie zijn het er twee) is ook geurafsluitbaar. Het kinderdagverblijf beheert het inzamelsysteem, sluit de container af en bestelt tijdig een voorraad zakken.

Luierrecycling
In Arnhem staat de eerste fabriek ter wereld van Knowaste die in staat is om incontinentiemateriaal en babyluiers te recyclen. Uit de gebruikte materialen worden de grondstoffen papier en kunststof teruggewonnen en vervolgens hergebruikt in bijvoorbeeld kunststof tuinmeubelen en andere hoogwaardige toepassingen. Uit het overgebleven slibafval wordt eerst groene energie gewonnen en vervolgens wordt het verwerkt tot compost. Tenslotte wordt het afvalwater biologisch afgebroken. Op deze manier blijft er niets over. Alles wordt hergebruikt! Energie, water en bomen worden gespaard! Een beter milieu voor en door het kind is het gevolg. Verder hebben de ouders zelf minder afval in hun vuilniscontainer.

Kosten
De extra inzamelkosten - de container en de luierzakken voor de ouders
- worden gedragen door de Gemeente Rheden. Het betreft hier een proef voor één jaar. De kans is echter groot dat als een en ander organisatorisch en beheersmatig goed gaat lopen, de inzameling ook na dat jaar doorgaat. Ook na het proefjaar blijven deze kosten voor de gemeente. Ouders die buiten de gemeente wonen, maar hun kind(eren) binnen de gemeente Rheden op een van de SWR-kinderdagverblijven hebben zitten, doen gewoon mee aan het recyclesysteem en hoeven géén extra kosten te betalen. De deelnemende kinderdagverblijven zijn Mickey, De Bosmuis, Bombarie en De Zon in Velp, De Leeuwenkoning in Rheden en De Kindertuin in Dieren. website SWR




Copyright: Gemeente Rheden