D66

Onderzoek naar chemische castratie

Veiligheid en rechtshandhaving

Boris Dittrich

27-02-2003 - D66 wil onderzoek naar libidoremmende middelen, die kunnen voorkomen dat plegers van een seksueel delict in herhaling vallen. Kamerlid Boris Dittrich heeft Minister Donner van justitie gevraagd uit te leggen waarom er nog geen begin is gemaakt met het onderzoek naar deze zogenaamde "chemische castratie".

Het is bekend dat plegers van een (gewelddadig) seksueel delict relatief snel in herhaling vallen. Dat geldt ook, als zij een lange straf of TBS-behandeling hebben gekregen. Recent onderzoek suggereert dat de percentages nog veel hoger zijn dan tot dusver werd vermoed.

Boris Dittrich: `Er zullen altijd misdadigers zijn die in herhaling vallen, maar bij dit soort cijfers mogen we ons niet neerleggen. Het is pijnlijk dat juist daders van zulke diep ingrijpende delicten zo vaak opnieuw de fout ingaan. We hebben maatregelen nodig om de recidive terug te dringen, al moeten we ook hier zorgvuldig te werk in gaan. Verplichte chemische castratie voor alle daders, zoals LPF en CDA willen, gaat ons te ver. Maar D66 ziet zeker mogelijkheden om deze behandeling als voorwaarde te stellen bij vervroegde vrijlating of voor beëindiging van een TBS-behandeling'.

Dittrich vindt het vreemd dat rechters geregeld daders in vrijheid stellen tégen het advies van de behandelende deskundigen in. Hij wil dat Donner maatregelen neemt om rechters meer rekening te laten houden met de adviezen. D66 is voorstander van een wetswijziging, waardoor de rechter zwaarwegende redenen moeten aangeven als hij van het advies wil afwijken.