FNV

Lokale politiek moet niet langer wachten met extraatje minima

FNV Regio Zuidoost Nederland roept gemeenten op een regeling te maken waarmee het in het Najaarsakkoord extra toegezegde geld nog in 2003 uitbetaald wordt aan mensen die langdurig zijn aangewezen op een minimum inkomen en geen arbeidsmarktperspectief hebben. Half februari riepen de voorzitters De Waal (FNV) en Terpstra (CNV) alle gemeenten op snel een begin te maken met de uitvoering van een dergelijke regeling. Na de totstandkoming van het Najaarsakkoord 2002 wilden zij er - als onderhandelingspartners met het kabinet - alles aan doen de uitvoering van dit akkoord zo snel mogelijk ten gunste te laten komen van de doelgroep.

De tekst van het akkoord luidde: "De totstandkoming van de financiële regeling voor langdurige minima zonder arbeidsmarktperspectief waarin het Strategisch Akkoord voorziet, wordt door het kabinet in het kader van de voorbereiding van de nieuwe bijstandswet met de grootst mogelijke voortvarendheid ter hand genomen. Het kabinet kiest ervoor reeds nu te komen tot afspraken met de gemeenten om al in 2003 de beschikbare middelen voor de gemeentelijke inkomensondersteuning toe te spitsen op deze doelgroep. Hiervoor stelt het kabinet in 2003 eenmalig een extra bedrag van ¬ 20 miljoen beschikbaar als aanvulling op de in het gemeentefonds beschikbare middelen voor gemeentelijk inkomensbeleid. Uitgaande van uitkeringen van ¬ 450 (voor gezinnen), ¬ 400 (voor alleenstaande ouders) en ¬ 320 (voor alleenstaanden), betekent dit dat het kabinet de helft van de kosten financiert."

FNV Regio Zuidoost Nederland wilde de regionale situatie in kaart brengen en vroeg afgelopen week via mail en telefoon in hoeverre gemeenten op de hoogte zijn van de oproep van FNV/CNV én van de regeling en hoe voortvarend aan de regeling wordt gewerkt. Peiling van de eerste resultaten geeft te denken. Bij iets meer dan de helft van de gemeenten is de brief van de voorzitters van de Vakcentrales wel bekend bij afdeling Sociale Zaken, maar of de politiek de brief heeft gelezen en er ook een reactie op gaat geven is de vraag. Slechts iets meer dan de helft van de gemeenten kent de afspraken over de regeling, maar nemen een afwachtende houding aan als het gaat om de uitvoering. Zij leggen de bal bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wachten nadere informatie af. Een aantal gemeenten geeft aan in regionaal overleg met andere gemeenten de oproep van FNV/CNV en de regeling in ieder geval te bespreken om niet alleen het wiel uit te hoeven vinden.

Inmiddels is in een overleg tussen het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VNG en Sociale Alliantie (waaronder FNV) overeenstemming bereikt over invulling van de afspraken. Het Ministerie SZW geeft in een verzamelbrief aan gemeenten d.d. 17 februari nadere informatie voor uitwerking van de minimaregeling.

Het Ministerie SZW zal de individuele gemeenten monitoren of de extra financiële middelen aan de doelgroep wordt besteed.

Contactpersonen: Els Bos / Ruur Spijkerman
tel. 0495-457111 of regiowerk.zuidoostnederland@vc.fnv.nl