Stichting Wakker Dier

ALBERT HEIJN HAALT KWARTEL-EI UIT SCHAP

Persbericht - 03 maart 2003

Wakker Dier protesteerde met succes tegen inconsequent beleid;

Albert Heijn heeft per brief aan Wakker Dier laten weten te stoppen met de verkoop van kwarteleieren. Wakker Dier was erachter gekomen dat deze eieren kwamen van kwartels uit legbatterijen en sprak de winkelketen hierop eerder aan Albert Heijn voert al sinds eind jaren negentig als eerste grote supermarkt het beleid geen legbatterijeieren meer te verkopen en diende altijd als voorbeeld voor dierenbeschermingsorganisaties. Wakker Dier is blij met het besluit van Albert Heijn van haar beleid tegen de legbatterij serieus te nemen en dus ook geen kwarteleieren uit de legbatterij te verkopen. Kort geleden stopten ook vele andere supermarkten met de verkoop van eieren uit de legbatterij. Dirk van den Broek, Plus en Garantmarkt deden deze toezegging na actiedruk van Wakker Dier vorig jaar al. Ook Bas van der Heijden, Landal Greenparks, Digros en Jan Bruijns stopten onlangs met de verkoop van deze martel-eitjes. Super de Boer, Edah, Konmar en C1000 namen maatregelen om de verkoop van batterijeieren te verminderen. Aldi en Lidl namen als enige grote supermarkten nog geen maatregelen en kunnen op korte termijn acties van Wakker Dier tegemoet zien.

Positief resultaat voor kip en boer Vanwege de acties van Wakker Dier en de maatregelen van vele supermarkten zullen ieder jaar tientallen miljoenen eieren minder uit legbatterijsystemen komen. Biologische boeren en scharrelkiphouders zien hun vraag hierdoor stijgen. Ieder ei uit de legbatterij dat nu minder verkocht wordt betekent globaal dat een kip een dag minder in een kooi heeft gezeten. Door deze successen kunnen ook vele kippenboeren de omschakeling maken van de legbatterij naar diervriendelijkere systemen. Door Europese wetgeving moeten veel boeren deze overstap in de komende jaren maken. Met de omschakeling van de supermarkten wordt dit ook mogelijk. Door de meerprijs die boeren krijgen voor scharreleieren kunnen de boeren de extra huisvestingskosten voor een beter dierenwelzijn betalen.

Verbod
In 1999 besloten de Europese ministers unaniem om de bouw van batterijstallen vanaf 2003 niet langer toe te staan vanwege de dieronvriendelijkheid. Wakker Dier vindt dat na deze politieke beslissing ook de supermarkten hun verantwoordelijkheid moeten nemen door de dieronvriendelijke batterijeieren uit de schappen te halen. Wakker Dier blijft actie voeren tegen de supermarkten totdat alle batterijeieren uit de schappen verdwenen zijn. De batterij-vrije supermarkten hoeven niet meer te rekenen op acties van de organisatie. Ook blijven zij verschoond van de protesten die consumenten kunnen sturen via de site: legbatterij.nl. Via deze site hebben al duizenden consumenten hun protest laten horen tegen het batterijei.