SENTER

'Keuzes versterken concurrentiepositie Nederland'

Discussie over innovatie

'Nederland moet duidelijke keuzes maken om binnen Europa voorop te blijven lopen in de kenniseconomie'. Dat is een van de stellingen in het rapport 'Innovatienetwerken in Nederland'. In het rapport komen decision makers van universiteiten, onderzoekinstituten, innovatieve bedrijven en beleidsmakers aan het woord. Het rapport is de weerslag van de gelijknamige werkconferentie van het Ministerie van Economische Zaken en zijn agentschap Senter. Tijdens deze bijeenkomst discussieerden de deelnemers over de vraag hoe Nederland een sterkere concurrentiepositie krijgt op het gebied van de kennisintensieve economie.

Het rapport bevat aanbevelingen voor de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschapswereld. In het rapport komen ondermeer de volgende stellingen en meningen aan bod: Een nationaal regieorgaan kan een rol spelen bij het maken van keuzes met welke onderzoeken universiteiten zich bezig moeten houden. Het is nodig de huidige versnippering van het subsidiebeleid te beëindigen. Ten slotte is het belangrijk samenwerking tussen zowel Nederlandse organisaties onderling als met buitenlandse partners te stimuleren.

Prioriteiten stellen op macroniveau
Verschillende deelnemers aan de conferentie lieten weten voorstander te zijn van een onafhankelijk nationaal regieorgaan. Dit regieorgaan zou voor Nederland eerst op macroniveau prioriteiten moet stellen. Vervolgens keuzes voor onderzoeksgebieden maken, die leiden tot een nationale onderzoeksprioriteitstelling.

'Innovatie klimt in Nederland op de politieke agenda: net onder zorg, onderwijs en veiligheid', stelde Rein Bemer, directeur-generaal Innovatie van het ministerie van EZ. Enkele deelnemers zagen in deze stelling reden een minister van innovatie voor te stellen.

Subsidiebeleid
De overheid zou duidelijke keuzes moeten maken binnen het subsidiebeleid volgens enkele deelnemers. Het huidige beleid is te versnipperd, staat in het rapport. Voorwaarde is wel dat voor alle technologieën subsidie mogelijk blijft, naast specifieke thema's met een hoge toegevoegde waarde. Vooral MKB-bedrijven ondervinden positief effect van generieke subsidieregelingen, zoals de WBSO, SKO en Technologische Samenwerking.

Innovatie binnen MKB en grote bedrijven
Niet-innovatief MKB heeft geen toekomst. Slechts een kleine groep innovatieve MKB'ers onderhoudt echter nauwe contacten met universiteiten.
Een belangrijke trend bij grote bedrijven is de groeiende aandacht voor het strategisch lange termijn denken op het gebied van R&D. Voor goede samenwerking tussen kennisinstituten en het bedrijfsleven zouden altijd onderzoekers binnen het bedrijf aanwezig moeten zijn.

Universiteiten
'Het innovatievermogen van Nederland kan flink groeien als meer universiteiten en bedrijven multidisciplinaire samenwerking zoeken over sectoren heen.', volgens verschillende deelnemers aan de conferentie.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 373 52 77 of voor internationale projecten (070) 373 59 99.