Breed Platform Verzekerden en Werk

Solliciteren en gezondheid Starten als ondernemer

3 maart 2003:

BPV&W adviseert sollicitanten en starters tot achter de komma

Twee geactualiseerde brochures van het Breed Platform Verzekerden en Werk (BPV&W) bieden alle wetenswaardigheden voor mensen met een arbeidshandicap of ziekteverleden die weer aan de slag willen. Aan die informatie bestaat behoefte. De vorige versies van beide brochures gingen als warme broodjes over de toonbank. Bovendien is de toch al behoorlijk ingewikkelde sociale wetgeving vorig jaar op onderdelen veranderd. De nieuwe brochures zijn op die punten bijgewerkt.

Aan de slag als werknemer

De brochure 'Solliciteren en gezondheid' helpt sollicitanten grenzen te trekken. Wat moet een sollicitant wel over de eigen gezondheid vertellen en wat niet - en wanneer in de procedure? De toekomstige werkgever hoeft namelijk niet alles te weten en mag niet alles vragen. De Wet op de Medische Keuringen staat een medisch onderzoek als onderdeel van de sollicitatieprocedure alleen bij wijze van uitzondering toe. Alleen wanneer de functie dat vereist. Te vaak nog komt het voor dat werkgevers zich niet aan deze bepaling houden.

De brochure 'Solliciteren en gezondheid' schenkt ook aandacht aan regelingen die het voor werkgevers aantrekkelijk maken om een arbeidsgehandicapte aan te nemen. Een voorbeeld is de Wet op de Reïntegratie Arbeidsgehandicapten (REA). Die biedt werkgevers korting op premies voor zulke werknemers. De brochure meldt de exacte bedragen. Vaak weten werkgevers dat niet. Ook niet dat ze geen enkel risico lopen, mocht hun werknemer met een arbeidshandicap onverhoopt ziek worden. Dan springt namelijk de uitkeringsinstantie weer bij. Dit kan nu net het argument zijn waarmee een werkgever over de streep wordt getrokken. Maar dan moet een sollicitant die kennis wel paraat hebben. Daarvoor en voor andere tips - zoals aanpassingen op de werkplek - zorgt deze brochure van het BPV&W. Een aanrader tijdens de voorbereiding op de sollicitatie.
Aan de slag als ondernemer

Wie met een arbeidshandicap voor zichzelf wil beginnen, kan een beroep doen op allerlei regelingen. Die staan in de BPV&W-brochure 'Starten als ondernemer'. Per startsituatie verschillen de regelingen. Zo is er het zogenaamde Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen, dat voorziet in aanvulling op het ondernemersinkomen gedurende 3 jaar tot bijstandniveau. Ook kan een starter in aanmerking komen voor starterskrediet, dat in 2003 kan oplopen tot EUR 28.951 om precies te zijn. Verder wijst de brochure op mogelijkheden om een verzekering zonder keuring te sluiten.

Alle regelingen houden er rekening mee dat de jonge onderneming niet meteen al zoveel winst maakt dat de starter er van kan rond komen. Dan is het nog een hele rekenarij om uit te komen op de (lagere) uitkering waarop de starter in zo'n aanloopfase van 3 jaar nog recht op heeft. Daarom geeft de brochure ook een rekenvoorbeeld dat de verhoudingen winst-uitkering helder maakt. Wie zich als starter een optimale uitgangspositie wil verschaffen, doet er daarom goed aan deze BPV&W-brochure te bestuderen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Helpdesk Gezondheid, Werk en Verzekeringen. Telefoon: 020 - 4 800 300 (maandag t/m vrijdag van 12 - 20 uur).