Gemeente Dalfsen

03/03/2003

Nieuw communicatienetwerk brandweer, ambulance en politie

Dalfsen - Alle hulpverleningsdiensten in ons land kunnen straks altijd en overal met elkaar communiceren. En met één druk op de knop worden brandweermensen direct en persoonlijk gealarmeerd. Door de grote tijdwinst kan dit levens redden! . Tegelijk kunnen brandweer, politie en ambulancedienst bij een ramp overleggen: niet alleen onderling, maar ook met alle meldkamers. Dat is mogelijk door het nieuwe landelijke mobiele radionetwerk C2000. Daarvoor worden in Nederland 400 zendmasten gebouwd, waarvan 14 in het gebied van de regio IJssel-Vecht. Twee daarvan komen in de gemeente Dalfsen. In het hele land is de bouw van de 45 tot 60 meter hoge nieuwe zendmasten begonnen. In de plaats Dalfsen komt er een mast bij de brandweerkazerne aan de Prins Hendrikstraat. En er wordt een mast geplaatst bij de brandweerkazerne in Nieuwleusen aan het Westerveen. De radiogolven van deze masten vormen geen enkel gevaar voor de gezondheid. Ook hebben ze geen invloed op technische apparatuur.

Momenteel hebben alle hulpverleningsdiensten in de regio's nog hun eigen digitale netwerk. Het is daardoor lastig om met elkaar te communiceren. Door het nieuwe systeem kunnen zij straks via portofoons en mobilofoons overleggen. En met het alarmeringsnetwerk kan de hulpverlening snel en eenvoudig worden gewaarschuwd. Belangrijkste eis aan het netwerk is een landelijke en maximale dekking. En daarvoor zijn in ons land 400 antennemasten of opstelpunten nodig. Die vormen het hart van het landelijke netwerk. Aan een opstelpunt zitten drie of vier antennes, ieder met een eigen functie. TNO heeft onderzocht dat de radiogolven van deze antennes geen invloed hebben op de gezondheid. Vooral voor mensen in de directe omgeving van een antenne is dat van belang om te weten. De radiogolven blijven ver onder de toegestane grens die de Gezondheidsraad heeft gesteld.
Ook op apparatuur heeft de straling geen enkele invloed. Daarom kunnen de masten zonder bezwaar door het hele land worden geplaatst. Volgens nieuwe wetgeving is voor de bouw van deze specifieke zendmasten geen vergunning nodig van de gemeente.

In de gemeente Dalfsen is de bouw van de zendmasten gestart. Dat duurt ongeveer 26 weken. De masten worden medio juni/juli opgeleverd. Daarna volgt een periode van uitgebreid meten, testen en controleren. Als alle 14 opstelpunten in de regio er staan dan kan het netwerk worden vrijgegeven. In onze regio is dat begin 2004. Tijdens dat hele jaar worden de 'oude' systemen van brandweer, politie en ambulance nog samen met het nieuwe systeem gebruikt. Op die manier kan C2000 goed worden uitgetest om straks optimaal te functioneren.

Meer informatie over zendmasten is te vinden via www.antennebureau.nl van het Nationaal Antennebureau.