ST. RECLASSERING NEDERLAND

Reclassering: DOEL scoort

persbericht
3 maart 2003 DOEL scoort
Stichting Reclassering Nederland investeert in kwaliteit en inhoud

Het succesvolle reclasseringsproject DOEL (Door Ondernemen Ervarend Leren) wordt voortgezet in 2003. Dit heeft de directie van Stichting Reclassering Nederland besloten op donderdag 27 februari 2003. Het project wordt in 2003 onderdeel van het programma-aanbod van de reclassering. DOEL heeft als doelstelling de kans op delictherhaling van jonge delinquenten te verminderen. De reclassering investeert met DOEL in de inhoudelijke en kwalitatieve ontwikkeling van haar programma.

Het project DOEL startte in 1997 als individueel leerervaringstraject voor jongeren van 16 tot en met 25 jaar. De jongeren worden ter vervanging van een celstraf geplaatst op een boerderij waar ze onder begeleiding van een reclasseringswerker leren en werken. Met als doel het leefpatroon van jongeren te veranderen. Weg uit hun eigen omgeving, moeten ze hard werken en de confrontatie met hun getoonde gedrag aangaan, waardoor ze kennismaken met een nieuwe manier van leven. Uiteindelijk vermindert dit de kans op delictgedrag. De uitgangspunten van DOEL sluiten aan bij de missie van de reclassering; het terugdringen van recidive (herhaling van strafbaar gedrag) met het oog op een veiligere samenleving.

Op basis van de conceptmethodiek en een recent wetenschappelijk onderzoek - door Bureau Intraval - naar de effecten van DOEL heeft de directie van Stichting Reclassering Nederland besloten het project op te nemen in haar programma-aanbod. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat het programma structureel bijdraagt aan het terugdringen van recidive. Stichting Reclassering Nederland heeft daarvoor uit eigen budget gelden vrijgemaakt. In 2003 biedt DOEL ruimte voor zes nieuwe trajecten. In overleg met het ministerie van Justitie onderzoekt Stichting Reclassering Nederland dit jaar of DOEL structureel gesubsidieerd kan worden.

Einde persbericht