KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Karakter en exterieur centraal bij Rondje Instructie in Ermelo

3-3-2003

Zeker 300 paardenliefhebbers genoten vrijdag 28 februari op het KNHS-centrum in Ermelo van een leerzaam Virbac Eraquell Rondje Instructie over de relatie tussen exterieur en paardengebruik. Het publiek werd tijdens deze veelzijdige clinic te woord gestaan door KNHS-hoofdinstructeur Johan Hamminga en paardenkenner Dirk Willem Rosie van het KWPN/In de Strengen.

Johan Hamminga en Dirk Willem Rosie lieten aan de hand van levende voorbeelden zien dat de mens de afgelopen eeuwen het paard heeft geboetseerd naar zijn gebruiksdoel. Aangezien het paard voor veel verschillende doeleinden werd gebruikt, zijn er uit het diersoort paard zeer verschillende rassen en types gefokt. Om dit te illustreren passeerden verschillende soorten en rassen de revue.

Allereerst verscheen een aangespannen authentieke koudbloed genaamd Bertus in de ring. De kenmerken van Bertus werden vergeleken met de hengst Bennfentes, die werd gereden door Chantal Megchelenbrink. Chantal brengt dit paard sinds enige tijd met succes uit in de eventingsport en krijgt professionele begeleiding vanuit het Rabobank Talentenplan in de vorm van trainingen. Voor het publiek was, zeker met de uitleg van de beide paardenkenners, goed te zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen het authentieke werkpaard en het hoog in het bloed staande sportpaard.

Vervolgens verschenen drie goedgekeurde KWPN-hengsten: Laurentz, een Gelders Paard, Roy M, een typische tuigpaardhengst en Rash R, een hengst met een enorme springkwaliteit. Met dit levende voorbeeldmateriaal konden de verschillen tussen de typen goed aangegeven worden. Ook werd ingegaan op de kenmerken van de verschillende exterieuren en bijkomende de voor- of nadelen.

Een drietal dressuurpaarden werd eerst aan de hand voorgesteld en vervolgens onder het zadel gepresenteerd. De drie paarden waren qua type erg verschillend. Judith Scholte reed een super gebouwde, goed bewegende afstammeling van Jet Set D, die direct een verpletterende indruk maakte. Mariska Herlaar reed een paard met een onbekende afstammeling, dat qua exterieur een aantal aanmerkingen kreeg, maar zich onder het zadel juist enorm opwaardeerde. Het bleek een uitermate fijn en meewerkend sportpaard. Tenslotte kwam Jennifer Sèkreve de ring in met een vierjarige afstammeling van Hemmingway. Dit paard had een goede bouw en een prachtig lang voorbeengebruik. Een jong paard met veel potentie voor de sport.

Uit dit leerzame Virbac Eraquell Rondje Instructie bleek duidelijk dat het karakter van het paard voor de sport minstens zo belangrijk is als het exterieur.

Data en locatie Virbac Eraquell Rondjes Instructie
* 28 maart 2003: Trainen van Hackneys met Tjeerd Velstra en Sib Ausma op het KNHS-centrum in Wanroij

* 4 april 2003: Eventing met Gert en Alice Naber op het KNHS-centrum in Wanroij

Toegang

De clinics beginnen om 19.30 uur, de entree bedraagt (incl. koffie/thee) voor niet leden 12,-- en voor leden 10,-- (op vertoon van KNHS Ledenkaart). De KNHS verwacht enorm veel belangstelling voor dit Virbac Eraquell Rondje Instructie en daarom vragen wij vriendelijk of u zich van te voren wilt aanmelden. Dit kan per e-mail info@knhs.nl of w.plaisier@knhs.nl, per fax 0577-401725 of per post naar de KNHS, t.a.v. Afdeling Accommodaties & Evenementen, Postbus 3040, 3850 CA Ermelo.

Bron: KNHS / Afdeling Communicatie