---

Ministerie van Defensie



---

F-16 vlieger deelt ervaringen met Nederlandse topsporters

03-03-2003

F-16 vlieger Peter Tankink heeft maandag (3 maart) op vliegbasis Soesterberg Nederlandse topsporters bewust gemaakt van de raakvlakken van zijn beroep met het leven van topsporters. De lezing van Tankink maakte onderdeel uit van een tweedaagse clinic van het NOC/NSF in het kader van de training Reis van de Held, waarbij potentiële deelnemers aan de Olympische Spelen in Athene worden voorbereid op de Spelen van 2004. Het doel van de training, die bestaat uit in totaal vijf clinics, is dat de sporter leert van de ervaringen van mensen die onder hoge druk moeten presteren.

Uit de lezing van luitenant-kolonel Peter Tankink bleek dat er veel raakvlakken zijn tussen een F-16 vlieger en een topsporter. Bij beiden bepaalt de voorbereiding voor een groot deel de uiteindelijke prestatie. Verder werken veel topsporters, net als F-16 vliegers, individueel, maar op hetzelfde moment toch in een team. Iedere sporter heeft immers een team van begeleiders om zich heen, net als een F-16 vlieger het grondpersoneel achter zich weet. Peter Tankink heeft zelf onder meer actief boven de Balkan gevlogen ten tijde van de Kosovo-crisis in 1999. Nu is hij commandant van het 323-Squadron op vliegbasis Leeuwarden.

Joop Alberda, Chef de Mission voor de Olympische Ploeg, legt uit waarom het NOC/NSF juist voor een luchtmachtbasis heeft gekozen als huisvesting voor deze tweede clinic. Het NOC/NSF wil met de Reis van de Held de mentale weerbaarheid van de topsporter vergroten, benadrukken hoe belangrijk teambuilding is en hem of haar zoveel mogelijk leren van ervaringen van anderen. Bij de krijgsmachtdelen is teambuilding zeer ver ontwikkeld. Leven of dood hangt hier letterlijk van teambuilding af, aldus Alberda. Omdat de Koninklijke Luchtmacht daarnaast bij uitstek ervaring heeft in functioneel hiërarchisch werken, is gekozen voor vliegbasis Soesterberg.

Ook Defensie Topsporters sergeant Dick Boschman en luitenant Daniëlle Vriezema (beiden Koninklijke Landmacht) waren bij de clinic aanwezig. Daniëlle Vriezema is ook bij de vorige clinic aanwezig geweest. Ik vind het heel belangrijk om goed voorbereid te zijn indien ik straks naar de Olympische Spelen mag. Tijdens deze clinics krijg je tips over bijvoorbeeld samenwerking, begeleiding en het stellen van doelen voor jezelf. Heel leerzaam, ik zie het als extra bagage. Luitenant Vriezema komt 15 en 16 maart in Praag in actie op een internationaal A-toernooi, waarbij de Olympische Spelen weer een stapje dichterbij kunnen komen.