De Unie


Laatste Nieuws
De Unie blij met verplichte 2e Beveiliger op AZC

Staatssecretaris Rutte stelt Arbeidsinspectie in gelijk

Hoofddorp, 3 maart 2003 - Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 28 februari jl. het beroep dat door het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) was aangetekend tegen een eis van de Arbeidsinspectie, ongegrond verklaard. Hierdoor dienen er altijd minimaal 2 beveiligingsmedewerkers op een asielzoekerscentrum te worden gestationeerd. Volgens Unie-bestuurder Peter Roos zeer noodzakelijk, mede vanwege een aantal voorafgegane incidenten.

Peter Roos (vakbondsbestuurder voor de particuliere beveiliging) is zeer verheugd met deze uitspraak. Veiligheid is ook voor de beveiligers zelf van groot belang. Door de bezuinigingen die het COA doorvoert dreigde dit een ondergeschoven kindje te worden. Jammer dat het zolang heeft moeten duren voordat de eis van de Arbeidsinspectie kan worden uitgevoerd. Het meest wrange is dat er recentelijk weer een nieuw slachtoffer moest vallen.

De Arbeidsinspectie eiste al in juni 2001 dat het COA op ieder asielzoekerscentrum minimaal 2 beveiligers zou stationeren. Dit naar aanleiding van een gewelddadig incident op AZC Marum. Het COA kon zich niet vinden in die eis en heeft vervolgens beroep aangetekend. Op 29 januari jongstleden heeft de Commissie voor advies inzake bezwaar en beroep staatssecretaris Rutte geadviseerd om dit beroep ongegrond te verklaren. Op 14 februari heeft zich weer een incident voorgedaan in het AZC Gorinchem waarbij een beveiligingsmedewerker die op een eenmans post werkte, ernstig gewond raakte. Mede onder druk van de vakbonden heeft de staatssecretaris het advies overgenomen en de Arbeidsinspectie in het gelijk gesteld.

Peter Roos heeft nog wel zorgen om de veiligheidssituatie van beveiligingsmedewerkers in de zogenaamde bolletjesslik-gevangenissen die door een particulier beveiligingsbedrijf worden bewaakt. Daar zitten soms 4 tot 8 personen op een cel, wat regelmatig leidt tot onderlinge stress tussen de gedetineerden. Er is s nachts onvoldoende bezetting en de gestationeerde beveiligers zijn onvoldoende opgeleid tegen agressie. Ook hier moet worden opgetreden, voordat er soortgelijke incidenten plaats gaan vinden als bij de AZCs, aldus Peter Roos.

De Unie is de grootste vakbond in de particuliere beveiligingsbranche.
* Intropagina Beveiliging

maandag, 3 maart 2003