Studenten bezetten School voor Journalistiek Utrecht

Een groep van 25 studenten aan de School voor Journalistiek (SvJ) in Utrecht hebben vanochtend het faculteitsgebouw voor onbepaalde tijd bezet. Na maanden van overleg en protest van zowel de studenten als de beroepspraktijk wil de directie nog altijd doorgaan met de plannen zoals die begin dit jaar zijn voorgesteld. Deze behelsen een forse toename van het aantal studenten en een dramatische afname van het aantal docenten. Volgens ons een doodsklap voor de kwaliteit van het onderwijs.

Dat is de reden dat wij vanochtend onder leiding van studievereniging LeF het gebouw hermetisch afgesloten hebben. De plannen van de directie zijn niet alleen slecht voor het onderwijs maar ook de arbeidsmarkt zal alleen maar zwakker worden als dit alles doorgaat. Het wordt des te wranger als blijkt dat de huidige financiele problemen zijn veroorzaakt door een jarenlang falend beleid van de faculteitsdirectie. Onze eisen zijn daarom simpel en helder:

Voordat er financiele maatregelen worden genomen moet er eerst gekeken worden naar alternatieven, zoals rendementsverhoging. Slechts 15% van de studenten studeert binnen de vastgestelde 4 jaar af. Om deze reden vangt de SvJ te weinig subsidie van de overheid. Het studietraject zoals LeF heeft voorgesteld voorziet in meer herkansingsmomenten en een soepeler doorstroom op de arbeidsmarkt.

Het ministerie van onderwijs moet het huidige financieringsstelsel drastisch herzien. De SvJ is niet de enige onderwijsinstelling met geldproblemen. De huidige prestatienorm is absurd kort. Collegegeld verdubbelen en de studiefinanciering tot een lening maken is niet de oplossing. Op die manier is studeren alleen maar voorbehouden aan de rijkeren onder ons.

Voor verdere informatie verwijs ik u door Eveline Kooijman, voorzitter van studievereniging LeF. Zij is bij de bezetting aanwezig en heeft maandenlang overleg gevoerd met de directie van de Svj en de Faculteit Communicatie en Journalistiek.

Eveline Kooijman: 06-294 57 814
Adres School voor Journalistiek: Padaulaan 99 (Uithof) in Utrecht (030-219 3000)