Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Beheer van de communautaire programma's door netwerken van nationale agentschappen

3 maart 2003

Advies van de Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER)

In haar vergadering van 7 mei 2002 heeft de ICER besloten tot het instellen van een interdepartementale werkgroep die een rapport zou voorbereiden over de Mededeling van de Europese Commissie Beheer van de communautaire programma's door netwerken van nationale agentschappen (COM(2001) 648 def. van 13 november 2001). De Mededeling past in het streven van de Commissie om het beheer van communautaire programmas te externaliseren.


---

Externalisering kan, behalve door delegatie aan communautaire agentschappen, ook plaatsvinden door delegatie van uitvoeringsbevoegdheden aan netwerken van nationale agentschappen (NAs). Volgens de visie van de Commissie kunnen NAs openbare organen zijn, of organen die, onder toezicht van de Staat, zijn belast met overheidstaken. De Mededeling dient te worden bezien tegen de achtergrond van het feit dat lidstaten zich nu al vaak in een moeilijke positie bevinden bij het beheer en de uitvoering van Europese fondsen en programma's. De Mededeling besteedt weinig aandacht aan de nationale juridisch/bestuurlijke gevolgen van de voorgestelde inzet van NAs voor het beheer van communautaire programma's.

De hierna volgende aanbevelingen zijn opgesteld op basis van een rapport geschreven door een ad-hoc werkgroep van de ICER (voor samenstelling, zie bijlage 2). Het rapport en de aanbevelingen zijn op 3 september 2002 door de ICER behandeld. Het rapport treft u aan als bijlage 1 bij dit advies.


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 5 maart 2003