Rijksvoorlichtingsdienst

Afzender: RVD/DG
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 26-02-2003 10:30

Persbericht

Overdracht archief Kabinet van de Minister-President aan het Nationaal Archief in Den Haag

Maandag 3 maart 2003 draagt het Ministerie van Algemene Zaken het archief van het Kabinet van de Minister-President (KMP) over aan het Nationaal Archief in Den Haag in aanwezigheid van minister-president mr. dr. J.P. Balkenende.

Het archief is gevormd door twaalf ministers-presidenten in de periode 1942 tot en met 1979. De documenten in het KMP-archief beslaan samen 340 meter en zijn na de overdracht grotendeels openbaar. Het Nationaal Archief zal de documenten bewaren en ter beschikking stellen voor onderzoek. Iedere belangstellende burger kan de inventaris zowel in de studiezaal alsook op de website bekijken (www.nationaalarchief.nl) Met de overbrenging van het archief van het 'Kabinet van de Minister-President' komt een belangwekkende bron vrij voor de studie naar de recente geschiedenis van Nederland.

Programma 3 maart 2003

16.15 - 16.30 Welkomstwoord door dr. M.W. van Boven, directeur van het Nationaal Archief
16.30 - 16.50 Voordracht door prof. dr. mr. C. Fasseur : 'Een vrije Fries: Pieter Sjoerds Gerbrandy, Minister-President in de Tweede Wereldoorlog'.
16.50 - 17.10 Toespraak door mr. dr. J.P. Balkenende, Minister-Presiden t en Minister van Algemene Zaken
17.10 - 17.15 Formele overdracht van het archief van het Kabinet van de Minister-President door ondertekening van de verklaring van overbrenging d oor de Secretaris-Generaal van het ministerie van Algemene Zaken, drs. W. J. Kuijken en de directeur van het Nationaal Archief , dr. M.W. van Boven 17.15 - 17.20 Presentatie door drs. H.H. Jongbloed, inventarisator van d e digitale toegang op het archief van het Kabinet van de Minister-Presiden t
17.20 Afsluiting door dr. M.W. van Boven

Locatie
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag


---

---
Noot voor de redacties/