Ingezonden persbericht

Persbericht XS4ALL
03 maart 2003

DSL-TV voor alle breedband gebruikers in Nederland

Vanaf vandaag kunnen alle breedband internetgebruikers in Nederland full screen kijken naar 6 buitenlandse nieuwszenders, die niet (overal) via reguliere kabeltelevisie beschikbaar zijn. Stichting DSL-TV en XS4ALL geven hiermee vervolg aan hun eerdere technische proef 'tv kijken via breedband internet'.

DSL-TV biedt een zenderpakket dat bestaat uit Iraq Satellite Channel (Arabisch), CCTV (Chinees/Engels), Deutsche Welle (Duits/Engels), CNBC Europe, EuroNews, en BBC World. XS4ALL maakt de proef technisch mogelijk. Met de keuze voor de kanalen wil DSL-TV voorzien in een behoefte van mensen zich breed en via meerdere nieuwsbronnen uit diverse werelddelen te ori\353nteren op de politieke toestand in de wereld en de dreigende oorlog in Irak. Juist in onzekere tijden is internet h\350t medium om een \221free flow of information 4 all\222 te creeren.

De proef duurt tot 28 mei 2003 en staat open voor alle breedband internet gebruikers in Nederland. Deelname is gratis. Gebruikers die DSL-TV willen kijken, kunnen op de website http://www.dsltv.nl klikken op het logo van het gewenste kanaal. Daarna stuurt de centrale server het signaal naar hun internet-aansluiting.

De eerste proef, die 1 februari jongstleden werd be\353indigd, was beperkt tot de ADSL klantenkring van XS4ALL. Deze proef was een groot succes. 25 % van de mogelijke kijkers heeft daadwerkelijk gekeken, meer dan verwacht. De kwaliteit van de verbinding is goed gebleken voor abonnees met een Basic, Fast of Power ADSL-aansluiting. Toen KPN, tijdens de proef, de downstream snelheid van alle ADSL-aansluitingen met 50% verhoogde, is de kwaliteit van de DSL-TV streams verder verbeterd. Uit de enquete onder gebruikers bleek verder o.a. dat er behoefte was aan \221special interest\222 kanalen, kanalen die niet via reguliere kabeltelevisie beschikbaar zijn. Ook hebben veel internetgebruikers die geen klant zijn van XS4ALL interesse getoond in DSL-TV. Met dit vervolg op het experiment komen DSL-TV en XS4ALL ook hen tegemoet.

DSL-TV maakt gebruik van Microsoft Windows Media Player voor breedband aansluitingen van minimaal 768 Kbit/s of meer (Basic, Fast en Power ADSL). Voor lagere breedband snelheden gebruikt DSL-TV Realmedia. Windows Media Player staat bij de meeste internetgebruikers standaard op de PC. XS4ALL wil een zo groot mogelijke groep gebruikers de mogelijkheid geven naar DSL-TV te kijken en heeft daarom gekozen voor deze applicatie. Er zijn ook spelers beschikbaar voor Macintosh en Linux gebruikers.

Tijdens dit tweede experiment wil XS4ALL bekijken wat de effecten op het netwerk zijn als vele malen meer mensen de mogelijkheid hebben om de programma\222s te bekijken, via meerdere spelers (realmedia).

DSL-TV is te bekijken op http://www.dsltv.nl

Meer informatie over de eerste proef met DSL-TV:
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/dsltv.html

http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/dsltv_afgelopen.html


* Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht