CDA

Atsma: "Aanpak vogelpest door minister adequaat en correct."

In een eerste reactie spreekt Tweede Kamerlid Joop Atsma van een "correcte en adequate eerste aanpak van het ministerie van Landbouw in antwoord op de uitbraak van Vogelpest."

Op vrijdag 28 februari is er in de Gelderse vallei bij enkele pluimveebedrijven vogelpest geconstateerd. Dit voor vogels uiterst schadelijke virus is aangetroffen bij 7 bedrijven. (Vogelpest is overigens niet schadelijk voor de volksgezondheid). Vanaf dat moment geldt er een vervoersverbod voor kippen en eieren en pluimveemest voor heel Nederland.

CDA-minister Cees Veerman heeft zondagavond besloten om een nieuw vervoersbeperkingsgebied in te stellen met een straal van ongeveer 10 km rond het Gelderse Laren. Dit in verband met een verdenking vogelpest (Aviaire Influenza). De eerste testresultaten van pluimvee op eerder verdachte bedrijven in de Gelderse Vallei wijzen uit dat het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat om klassieke vogelpest. Daarom heeft de minister besloten verdachte bedrijven te ruimen. Op dit moment zijn dertien bedrijven verdacht. Het is nog niet duidelijk waar het virus vandaan komt. De tracering hiervan is in volle gang.

Minister Veerman en staatssecretaris Odink van Landbouw hebben afgelopen middag het gebied, dat getroffen is door de vogelpest bezocht. Als het mogelijk is, spreken zij met pluimveehouders, meldt het ministerie. De bewindslieden willen uit de eerste hand horen hoe de situatie is en de burgemeesters op de hoogte stellen van de maatregelen die worden genomen om het virus in te dammen. Zij zullen ook een bezoek brengen aan de Veluwehal, van waaruit het ministerie de crisis aanpakt.