Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Miezis winnaar Noteboomtoernooi

De Letse grootmeester Normunds Miezis is afgelopen zondag ongedeeld winnaar geworden van de 63ste editie van het Daniël Noteboomtoernooi. Met 5,5 uit 6 bleef hij een groep van zes achtervolgers, onder wie Martijn Dambacher (2e), IM Bernd Kohlweyer (3e) en IM Edwin van Haastert een half punt voor. De B-groep kende twee winnaars. Jimmy van Zutphen werd op weerstandspunten toernooiwinnaar en A. Wiersma werd tweede.

De overwinning had Miezis vooral te danken aan zijn overwinningen in ronde twee en drie tegen LSG'ers Raoul van Ketel en Martin Roobol. Oud toernooidirecteur Van Ketel bood lang goed tegenstand, maar miste in tijdnood een voortzetting die tot groot voordeel had kunnen leiden.

Klik hier voor de partij

In de derde ronde keek Miezis lang tegen een vervelend minnetje aan, maar in een paard tegen loper eindspel maakte hij professioneel gebruik van zijn verworven tijdsvoorsprong. Met nog drie minuten op de klok werd de druk voor Roobol te groot en wikkelde hij af naar een verloren pionneneindspel. De ronden daarna ondervond Miezis geen enkele tegenstand meer. Op de zaterdagavond was hij binnen drie kwartier klaar met J. Stefan uit Duitsland en zondagochtend kwam tegenstander Steven Geirnaert maar helemaal niet opdagen. Enkele landgenoten hadden hem om 9:15 nog niet aan zijn bord gezien en besloten hem te bellen. Geirnaert bleek nog te slapen toen de ronde begon en besloot, na de conclusie te hebben getrokken dat hij vanuit Den Haag niet meer op tijd in Leiden kon komen, maar de trein terug naar België te nemen. In ronde zes werd Miezis gekoppeld aan Edwin 'ik-heb-al-drie-keer-verloren-van-die-gast' van Haastert die op zijn knietjes ging voor een remise. Omdat op bord twee Kohlweyer en Dambacher ook snel remiseerden, werd Miezis ongedeeld eerste. Bij de prijsuitreiking vertrouwde hij voorzitter Machiel de Heer toe dat hij de volgende keer ook wel wat gratis punten in ronde twee en drie zou willen.

Winnaar Miezis (links)

Martijn Dambacher had van alle achtervolgers met 5 punten de meeste weerstandspunten. In ronde twee kwam hij nog goed weg tegen Jan Willem de Jong, die liever eeuwig schaak gaf dan mat. Het fundament voor zijn hoge klassering legde hij in ronde vijf, toen hij met zwart moest aantreden tegen GM Friso Nijboer. Nijboer die reeds in de eerste ronde een halfje gemorst had tegen Dinard van de Laan moest al snel in de denktank, na een wat ongebruikelijke aanpak van de Keres door Dambacher. Deze aanpak bleek echter zeer succesvol. Niet alleen kon zwart bogen op een prettig tijdvoordeel, ook had hij in een open stelling een sterk loperpaar en een sterke pion op e5. In de tijdnoodfase sloeg Dambacher genadeloos toe door Nijboer steeds verder onder druk te zetten en vervolgens af te wikkelen naar een eindspel met twee lopers tegen een toren, waarna Nijboer het voor gezien hield en zich naar de bar spoedde om zich over te geven aan bier en snelschaak.

De jeugdprijzen in groep A waren een familieaangelegenheid. Kevin (4,5 punt) en Matthew (4) Tan konden terugzien op een geslaagd toernooi waar misschien nog meer in had gezeten. In ronde zes had Matthew lang het beste van het spel tegen IM Meijers, maar de ervaring won het van het talent, zodat broer Kevin nog langszij kon komen.

Marlies Bensdorp werd beste dame en ratingprijzen waren er voor Bas Kommer en Ivo Timmermans (tot 2150) en R. Aerts en M. Huijser (tot 2000). Allen haalden 4 punten. Vooral de prestatie van Aerts was opmerkelijk, omdat hij met een rating van 1850 nog maar net in de hoogste groep kon worden toegelaten.

De schoonheidsprijs viel in de A-groep, en wel voor de partij R. Konijn - J.W. de Jong. In een klassiek driepaardenspel offerde Jan Willem de Jong er lustig op los. Hoewel het wellicht niet allemaal helemaal correct was (doch niet zonder compensatie) en De Jong nog een snellere beslissende wending miste, was het een en ander toch bijzonder fraai en op zijn minst erg spectaculair.

Klik hier voor de partij

Minder 'schoon' verliep het toernooi voor IM Jan Smeets. Ondanks thuisvoordeel (Jan is doordeweeks ook in het Visser 't Hoofdlyceum te vinden) verliep zijn toernooi desastreus en eindigde hij uiteindelijk op 3,5 uit 6. Volgend jaar is hij samen met clubgenoot IM Stefan van Blitterswijk achter de bar te vinden.

Groep B
In groep B is het traditiegetrouw moeilijk te voorspellen wie er zal winnen. Exemplarisch is dat ratingfavorieten Gouma en Van der Leij in de middenmoot eindigden. Jimmy van Zutphem en A. Wiersma deelden uiteindelijk de eerste plaats met 5,5 punt. Van Zutphen zette in de laatste ronde gedecideerd J. Piet van het bord, terwijl Wiersma van jeugdtalent Joost Vermeend won. Tot genoegen van de organisatie was Van Zutphen vervolgens tot in de late uurtjes met zijn prijzengeld in de bar te vinden.
In de achtervolgende groep met 5 punten zaten twee dames, Marijke Meijering en Biaina Geragousian, die en passant ook nog de beste jeugdspeler (t/m 16) van deze groep werd. Een zeer knapper prestatie werd verder nog geleverd door basisscholiere Lisa Hortensius (1394). Zij won de ratingprijs tot 1650.

Met 314 deelnemers, waarvan 181 in de B groep (een record), kan worden teruggeken op een zeer gezellig en geslaagd toernooi. In 2004 zal de 64ste editie van 20 tot 22 februari plaatsvinden. Volledige eindstanden zijn te vinden op de website van LSG.


---