Gemeente Zeist

Datum 14 februari 2003

Onderzoek van het sirenenetwerk Zeist op 4 maart

Voor het waarschuwen van de bevolking ten tijde van een ramp en/of een ernstig ongeval hebben alle regionale brandweren sinds 1997 de beschikking over een regionaal waarschuwingsstelsel (WAS). Een proefalarm, dat in 2001 is gehouden, heeft uitgewezen dat de hoorbaarheid van de sirenes als onvoldoende werd ervaren. Besloten is om een onderzoek te houden ter verbetering van de werking van de sirenes. In Zeist wordt het sirenenetwerk op 4 maart a.s. getest.

De sirenes van dit stelsel zijn onafhankelijk van een openbare stroomvoorziening en worden draadloos - vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer - in werking gesteld. Het huidige stelsel, dat eigendom is van het ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bestaat inmiddels uit 4050 sirenes. De sirenes worden één keer per jaar luid beproefd. Dit vindt plaats op de eerste woensdag in de maand juni. Een luid proefalarm geschiedt in samenwerking met gemeenten en voorafgaand aan het luide proefalarm wordt een landelijke voorlichtingscampagne door gemeente gevoerd; deze campagne wordt ondersteund met spotjes op radio en TV (Postbus 51). Op woensdag 6 juni 2001 is er een luid proefalarm gehouden. BZK heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om (landelijk) na te gaan hoe de werking van het waarschuwingsstelsel wordt ervaren en wat men van de huidige voorlichtingscampagne vindt. Aan de regionale brandweren, regiopolitiekorpsen, gemeenten en gemeentelijke voorlichters is gevraagd naar hun bevindingen met betrekking tot het landelijk proefalarm, de techniek van het WAS (dekking en hoorbaarheid) en het effect van de voorlichtingscampagne. Uit deze evaluatie kwam onder meer naar voren, dat de hoorbaarheid van de sirene als onvoldoende wordt ervaren. Het betreft hier de hoorbaarheid van de sirene buitenshuis en met name in grote (drukke) steden met veel achtergrondlawaai. Daarnaast was ook de klacht, dat de sirene binnenshuis niet te horen is. Het ministerie heeft aan de hand van deze evaluatie besloten om de werking van het WAS verder te verbeteren en één van de maatregelen is het starten van een onderzoek naar de mogelijkheid om de attentiewaarde van de sirene te verhogen. Het onderzoek zal zich richten op het luider maken van de sirene (volume) en het indringender maken van het signaal (geluidskarakteristiek van het signaal) aanpassen.

In dit kader heeft BZK de afdeling 'Technische Menskunde' van het instituut TNO opdracht gegeven het bovengenoemde onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek start met het opnemen en meten van het huidige sirenesignaal. Deze metingen vinden plaats in een drietal gemeenten, te weten in een plattelandsgemeente, in een middelgrote stad en een in grootstedelijke agglomeratie (Den Haag). De metingen in een plattelandsgemeente hebben inmiddels plaatsgevonden; op 5 november vorig jaar heeft TNO in de gemeente Beuningen een zestal sirenes getest. In verband met het onderzoek in een middelgrote gemeente heeft het ministerie van BZK de gemeente Zeist verzocht om medewerking; de gemeente heeft hiervoor haar toestemming verleend.

Op dinsdag 4 maart 2003 zullen de onderzoekers van TNO gedurende de dag geluidsopnamen van een achttal sirenes maken. Een en ander houdt in, dat op deze dag een aantal sirenes in de gemeente verschillende malen een luid alarm zal afgeven. Het onderzoek duurt van ca 09.00 uur tot 17.00 uur. Het geluidsonderzoek vindt plaats in nauw overleg en samenwerking met de gemeente en de brandweer. De regionale calamiteitenzender RTV Utrecht (radio) de lokale kabelkrant Slotstad TV verschaffen op die dag regelmatig informatie over het geluidsonderzoek. Tot slot zal het ministerie van BZK de landelijke pers door middel van een perspublicatie op de hoogte stellen van dit onderzoek en de proef in de gemeente Zeist.

Zoals eerder vermeld zal het onderzoek plaatsvinden op dinsdag 4 maart 2003. Mochten de weersomstandigheden (zware wind, hevige regens) een succesvol verloop van het onderzoek in de weg staan, dan zal worden uitgeweken naar woensdag 12 maart 2003. Indien dit het geval is zal de bevolking van Zeist en de pers tijdig worden geïnformeerd.


---- --