Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Economie, Jaak GABRIELS, keurde de Vlaamse regering de nieuwe steunmaatregel van de adviescheques definitief goed.

Vanaf 4 maart kunnen KMO's tot 820 adviescheques per jaar aankopen aan een prijs van 30 euro. 50% wordt betaald door de Vlaamse overheid. Met deze hoeveelheid cheques kunnen deze ondernemingen voor 24.600 euro gesubsidieerde adviezen inwinnen per jaar.

Een maatregel van het Actieplan Ondernemen

In het kader van het Actieplan Ondernemen werd een enveloppe van 5 miljoen euro vrijgemaakt om bedrijfs- advies voor KMO's betaalbaar maken. Doelstelling is het stimuleren van ondernemingen om zich meer te laten adviseren bij het nemen van cruciale bedrijfsbeslis- singen.

Naast eerstelijnshulp - die verstrekt wordt in de binnenkort op te richten Huizen van de Vlaamse Economie - hebben KMO's dikwijls ook nood aan meer gespecialiseerd advies. Studies wijzen echter uit dat ondernemingen zich vaak niet bewust zijn van hun nood aan advies of niet overtuigd zijn van het nut ervan. De hoge kostprijs van extern bedrijfsadvies blijkt de voornaamste rem te zijn op het inwinnen van extern bedrijfsadvies.

Evaluatie van het oude systeem: de adviespremies

De adviescheques komen in de plaats van de adviespremies. Tot op heden kunnen de bedrijven - die een beroep doen op door het VIZO erkende adviseurs - aanspraak maken op een tegemoetkoming van 50% in de gemaakte advieskosten. Voor starters kon de tegemoetkoming oplopen tot 70%. Een evaluatie van deze steunmaatregel bracht echter nogal wat tekortkomingen aan het licht. De administratieve afhandeling en de financiële afwikkeling verliepen stroef, en ook de domeinen waarvoor adviezen konden worden ingewonnen vertoonden hiaten. Het resultaat was dat de maatregel weinig succes kende. In 2001 werden 197 adviespremies verstrekt voor een totaal van 865.456 euro. Hiermee werd voor een totaal van 1.733.884 euro aan advieskosten betoelaagd. De gemiddelde premie per dossier bedroeg 4.393 euro.

De nieuwe maatregel: adviescheques

Voortaan kan een KMO tot 820 adviescheques aankopen van 30 euro, waarvan 50% betaald wordt door de Vlaamse overheid. Vlaams minister Gabriels heeft voor de maatregel 5 miljoen euro veil, wat overeenkomt met 333.333 adviescheques per jaar. Op basis van een overeenkomst met een erkende adviesinstantie kan een onderneming via het internet het vereiste aantal adviescheques aankopen. De cheques kunnen gedurende 14 maanden na de uitgifte gebruikt worden als betaalmiddel bij erkende adviesinstanties voor het bekostigen van adviezen in de domeinen algemene bedrijfsorganisatie, strategie, personeelsbeleid, marketing, automatisering, informatisering, milieu en andere.

Kwaliteit van het advies gegarandeerd

Adviesinstanties kunnen erkend worden door de nog op te richten Raad voor Consultancy en Advies op basis van een kwaliteitscertificaat en het ondertekenen van de deontologische code. Dit certificaat moet de kwaliteit van de dienstverlening inzake adviesverstrekking garanderen. Dit kan gaan om een Q*-for, een Iso- certificaat of andere certificaten of erkenningen, die door de Raad van Advies en Consultancy aanvaard worden. De bestaande door het VIZO erkende adviseurs behouden hun erkenning gedurende een periode van drie jaar in het nieuwe systeem, op voorwaarde dat zij zich aanmelden bij de Raad en eveneens een deontologische code ondertekenen.

Eerste voorstelling en officiële lancering

Op de e-government conferentie van 20 februari 2003 van Vlaams minister-president Dewael zal de geavanceerde webapplicatie van de adviescheques worden voorgesteld. Cheques kunnen immers enkel via het internet worden aangekocht waarna de verdere afhandeling volledig automatisch verloopt. Het systeem houdt zodoende maximaal rekening met de beleidsdoelstelling om de administratieve ballast voor de ondernemingen zo klein mogelijk te houden.

De officiële lancering van de adviescheques is voorzien voor 4 maart. Vanaf dan gaat de internetapplicatie on line en kunnen KMO's cheques beginnen aankopen. Vlaams minister Gabriels zal symbolisch de eerste adviescheques bestellen. De lancering van de maatregel wordt ondersteund met een communicatiecampagne met als slogan "Onderneem niet blindelings".

persinfo : Mark Vanleeuw, woordvoerder van minister Gabriels - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.gabriels@vlaanderen.be


---