Ingezonden persbericht


Agenda Universiteit van Amsterdam

Klinische longrevalidatie verbetert de langetermijngezondheidstoestand van astmapatiënten dinsdag 4 maart 14.00 uur
Promotie Klinische psychologie
Henk van Stel onderzocht het korte- en langetermijneffect van klinische longrevalidatie bij patiënten met astma of een chronische longziekte zoals chronische bronchitis en longemfyseem (COPD). De belangrijkste behandelresultaten zijn een forse daling van het aantal ziekenhuisopnames in het jaar na longrevalidatie, een daling in het gebruik van prednison en een verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënten. De verbeteringen blijven bij astmapatiënten ook behouden na het eerste jaar na de longrevalidatie, maar niet bij COPD-patiënten. De gezondheidstoestand van patiënten met COPD daalde tot ongeveer het niveau van voor de longrevalidatie. In zijn proefschrift gaat Van Stel ook in op de methodologische problemen bij het meten van behandelresultaten bij klinische longrevalidatie, zoals de interpretatie van de zes-minutenlooptest.

H.F. van Stel: Outcome assessment in inpatient pulmonary rehabilitation. Promotoren zijn prof. dr. W.T.A.M. Everaerd en prof. dr. J.M. Bogaard.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929.