Gemeente Bergen op Zoom


Carnaval in teken Anton van Duinkerkenjaar 2003

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Anton van Duinkerken geboren werd. Daarom is 2003 uitgeroepen tot het Anton van Duinkerkenjaar. Er worden in het kader van dit jaar allerlei activiteiten georganiseerd. Ook tijdens het carnaval duikt Van Duinkerken verschillende keren op. Een van de carnavalswagens toont een supergrote Anton van Duinkerken. De wagen van bouwclub De Watertore brengt een ode aan de schrijver van 'Verdediging van Carnaval'. Van Duinkerken schreef dit boek in 1928.

Op de Leut-Neutbon, hèt betaalmiddel tijdens carnaval in Bergen op Zoom, staat Anton van Duinkerken afgebeeld in carnavalskleding. Daarnaast staat een kreet die de levensgenieter Van Duinkerken tijdens zijn leven - en niet alleen tijdens Carnaval - vele keren slaakte: 'Volgaarne, Gaarne vol'.

foto: afbeelding Leutneutbon met daarop Anton van Duinkerken en de spreuk "Volgaarne, Gaarne vol"

En in de optocht die dinsdags 4 maart vanaf 13.00 uur door de straten van Bergen op Zoom trekt, zullen ongetwijfeld ook nog verschillende Van Duinkerkens te ontdekken zijn.

Kortom een prachtige gelegenheid om aandacht te besteden aan de mooiste carnavalsoptocht van Nederland en tegelijk aandacht te besteden aan het 100e geboortejaar van Anton van Duinkerken! Bovendien wordt er op dit moment de laatste hand gelegd aan de carnavalswagens, dus er is ook een mogelijkheid om een soort 'the making of...' te maken.