Gemeente Dordrecht


---

Dordts grafmonument wordt in Duitsland gerestaureerd

Vincent Brinkhof
Dinsdag 4 maart 2003 begint de restauratie van het graf van professor P.J. Veth op de begraafplaats Essenhof. Dit cultuur-historisch grafmonument wordt die dag om 10.00 uur gedemonteerd en vervolgens naar Duitsland getransporteerd. Daar vindt, zes maanden lang, de restauratie en conservatie plaats.

Op het oude gedeelte van de begraafplaats Essenhof staat een bijzonder monument op het graf van professor P.J. Veth, Indoloog. Hij overleed in 1895 te Arnhem en werd in Dordrecht begraven. In 1898 gaven vrienden opdracht aan beeldhouwer J. Mendes da Costa om een grafmonument te maken. Het monument is een allegorische voorstelling van Multatuli's legioen van Insulinde. Het voetstuk en beeld bestaan uit Frans kalksteen en zijn omgeven door een fijnzinnig gesmeed ijzeren hek.

Door jarenlange weersinvloeden is er schade ontstaan aan de zachte steensoort en het hekwerk. De gemeenteraad heeft in december ingestemd met de financiering van restauratie en conservatie van het beeld. Het Ingenieursbureau van de gemeente demonteert het monument op 4 maart en vervolgens gaat het naar Schesslitz in Duitsland. Daar wordt het gerestaureerd en geconserveerd door de firma Ibach-Steinkonservirung.

Uitnodiging
U bent dinsdag 4 maart vanaf 10.00 uur van harte welkom om de demonteerwerkzaamheden bij te wonen. U gaat de Essenhof binnen via de ingang bij de oude poort bij de rotonde Mariaweg - Dubbeldamseweg en vindt het grafmonument na de heulbrug aan uw rechterzijde