AutoRai

4-3-2003

Nieuwe Hyundai XG debuteert op Autosalon van Genève

Groter, krachtiger, fraaier en luxer. Vier eigenschappen die opgaan voor de vernieuwde XG. Hyundais topmodel heeft een ingrijpende facelift ondergaan. Het resultaat is een verfriste , nieuwe limousine, die voor het eerst wordt getoond op de Autosalon van Genève.

En waar de XG het beste dat Hyundai te bieden heeft vertegenwoordigt in een productieauto, laat het studiemodel OLV zien wat de toekomst volgens Hyundai in petto heeft.

De styling van de XG is subtiel onder handen genomen. Diverse verfijningen resulteerden in een eigentijds model met de uitstraling van een topklasse automobiel. De voornaamste wijzigingen aan de voorzijde betreffen de grille en de koplampen. De voorname grille is voorzien van meer verticale chromen spijlen en de koplampen zijn achter helder glas geplaatst in een metallic behuizing. De geelgekleurde mistlampen van het vorige model zijn vervangen door modern ronde, witgekleurde projectiemistlampen.

En profil is de charismatische lijn van de XG ongewijzigd gebleven. Wel staat de Hyundai op nieuwe, grotere wielen. Deze fraaie negenspaaks 16-inchvelgen behoren voortaan tot de standaarduitrusting.

Aan de achterzijde is de kentekenplaat van de bumper naar het kofferdeksel verhuisd. Dit deksel opent tegenwoordig extra gemakkelijk dankzij de montage van twee gasveren (in plaats van beugels). Om de behuizing van de nummerplaat is een chique, verchroomde lijst geplaatst. Ook de achterlichtunits zijn vernieuwd. Als geheel oogt de XG dankzij al deze aanpassingen nog stijlvoller dan zijn voorganger.

Interieur
Het interieur is even smaakvol als voorheen. Een nieuwe houtafwerking zorgt voor een nog groter kwaliteitsgevoel. De belangrijke snelheidsmeter is voortaan centraal geplaatst in het instrumentenpaneel. Een andere vernieuwing is onzichtbaar totdat het gaat regenen: in de vernieuwde XG worden de ruitenwissers aangestuurd door een regensensor.

Maar er is nog veel meer luxe aan boord van dit topmodel. Zaken als cruise control, elektrisch te bedienen ramen, een boordcomputer, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels en centrale deurvergrendeling met afstandbediening zijn standaard. Veel concurrenten hebben deze zaken echter ook standaard aan boord, vandaar dat de XG een flinke stap verder gaat. Lederen bekleding, elektrisch verwarmbare en verstelbare voorstoelen (voorzien van geheugenfunctie) en een automatisch dimmende binnenspiegel maken van de XG een klasse apart.

Veilig
Naast luxe is de XG ook bijzonder veilig. Uiteraard is de limousine voorzien van ABS met EBD (remkrachtverdeler). Ook tractiecontrole, dat altijd zorgt voor een optimale overbrenging van de aandrijfkrachten, is aanwezig. De passieve veiligheid in de XG is uitmuntend, mede dankzij de intelligente airbags. Standaard is de XG voorzien van vier airbags (voor- en zijairbags) die pas in werking treden wanneer het écht nodig is. Anders komen alleen de gordelspanners in actie. Een speciale airbagcomputer maakt in minder dan een fractie van een seconde die berekening met behulp van sensoren in de voorstoelen.

Krachtiger
De nieuwe XG is uitsluitend verkrijgbaar met een 3.5i V6-benzinemotor. Deze verfijnde krachtbron levert een vermogen van 197 pk. Hiermee accelereert de auto in slechts 8,6 seconden naar de 100 km/uur. Ten opzichte van zijn voorganger, de 3.0 V6, levert de nieuwe motor 15 pk meer vermogen. Het koppel steeg met 40 Nm. Hierdoor biedt de XG nog meer trekkracht en souplesse. Uiteraard is de V6-motor gekoppeld aan een moderne, automatische transmissie. Deze heeft vijf versnellingen en is naar wens ook handmatig (sequentieel) te schakelen.

Scherpe prijs
Opvallend is het prijskaartje van de vernieuwde XG. Ondanks alle opwaarderingen is de limousine 1.750 euro voordeliger dan zijn voorganger, de 3.0 V6. De Hyundai XG 2003 staat in de prijslijsten voor 36.245 euro.

Multipoint Garantie
Net als iedere Hyundai geldt ook op de XG de unieke Hyundai Multipoint Garantie. Die omvat drie jaar productgarantie zonder kilometerbeperking, zes jaar carrosseriegarantie plus nog eens drie jaar Mobiliteitsgarantie (snelle assistentie bij pech onderweg).

Specificaties Hyundai XG: Motortype: 3.5i V6
Versnellingen: 5 (aut.)
Cilinderinhoud: 3497 cc
Max. vermogen: 145 kW (197 pk) bij 5.500 t.p.m. Max koppel: 292 Nm bij 3.500 t.p.m.
Acceleratie: 0-100 km/u: 8,6 seconden
Topsnelheid: 230 km/uur
Gemiddeld brandstofverbruik: 12,0 liter per 100 kilometer Leeggewicht: 1.650 kilogram
Afmetingen (in mm):
Lengte: 4.875
Breedte: 1.825
Hoogte: 1.420
Wielbasis: 2.750
Inhoud kofferbak: 410 liter
Prijs: 36.245 euro