NMBS

03/03/03

Treinwasinstallatie voor Hasselt

Vanaf maart gebeurt de schoonmaak van de reizigerstreinen in Hasselt met een volautomatische treinwasinstallatie en een multifunctioneel schoonmaakplatform. Deze investering van 9,6 miljoen euro werd in Hasselt verwezenlijkt omdat zich hier het grootste station van Limburg bevindt, waar reizigerstreinen naar zijsporen kunnen uitwijken.

Met de wasinstallatie kunnen reizigers rekenen op propere treinen. De treinstellen worden aan een snelheid van 2 à 5 km/u door de installatie gereden. Daarin worden de voertuigen met een zeepoplossing besproeid, geborsteld en tenslotte met water afgespoeld. De kuisproducten zijn aangepast om de roestafzetting van ijzerdeeltjes, afkomstig van de remmen en van het rijden met stalen wielen op ijzeren spoorstaven te verwijderen. Wanneer treinvoertuigen twee à drie maal per week door de wasinstallatie rijden dan kan de bruine roestkleur op de ruiten en de voertuigkast worden vermeden.

De installatie is milieuvriendelijk. Om de roestkleur weg te nemen kunnen nu biologisch afbreekbare zuren worden gebruikt, in plaats van het schadelijke fosforzuur. Door waterrecuperatie kan het waterverbruik met minstens 30% verminderen.

De nieuw aangelegde toegangssporen leiden naar een 240 meter lang schoonmaakplatform, waar de binnenschoonmaak wordt uitgevoerd. Een WC-ruimingsinstallatie kan op 30 minuten een trein met 12 rijtuigen ledigen. Automatisch spoelt hij de gesloten WC-eenheden van de nieuwe rijtuigen. De fecaliën worden met een onderdruksysteem naar de bufferreservoirs afgevoerd.

Net zoals in Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven, Oostende, Schaarbeek, Vorst, Aarlen, Bergen, Châtelet en Liers is de nieuwe installatie in Hasselt 24 uur per dag open, ook tijdens de weekends.

Belangrijke juridische kennisgeving
© 2003 NMBS