Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 4-03-2003
Persbericht Regionaal, 09.45 uur

Drugsbende opgerold

BAARN - Een onderzoeksteam van de afdeling Bestrijding Criminele Organisaties van de Politie Regio Utrecht heeft met de aanhouding van 15 verdachten een omvangrijke drugsbende opgerold.

In juni 2002 startte de politie een onderzoek naar aanleiding van een aantal aanhoudingen van drugskoeriers door de Marechaussee op Schiphol. Gaande het onderzoek rees de verdenking dat de koeriers werkten voor vier hoofdverdachten uit Baarn. In de loop van het onderzoek werden in samenwerking met de Marechaussee zes koeriers aangehouden die eveneens in verband gebracht konden worden met de vier hoofdverdachten. De koeriers - vijf Nederlanders uit de omgeving Baarn en Soest en drie met de Guatemalteekse nationaliteit - transporteerden drugs vanuit Guatemala naar Nederland.

Drie van de vier hoofdverdachten - twee 28-jarige mannen en een 29-jarige, Allen uit Baarn, werden aangehouden en zitten in voorlopige hechtenis. Het onderzoek naar de vierde verdachte is nog gaande. De mannen worden verdacht van het op grote schaal smokkelen van drugs vanuit Guatemala naar Nederland.

De drugs werden vervolgens op verschillende plaatsen in Nederland afgezet. Ook werd geleverd aan plaatselijke dealers uit Baarn. Een van de dealers - een 25-jarige man uit Baarn - werd gaande het onderzoek ook aangehouden. De koeriers werden geronseld onder jongeren uit de omgeving van Baarn en Soest. Tevens werden vier geldwisselaars aangehouden die ervan verdacht worden drugsgelden om te wisselen naar dollars bij Amsterdamse geldinstellingen. Door de organisatie is voor circa 1,5 miljoen Euro`s gewisseld.

In de loop van het onderzoek kon de politie 16 kilo cocaïne, 3,5 kilo xtc-pillen, 120.000 dollar en twee auto`s in beslag nemen. Naar schatting heeft de bende honderden kilo`s cocaïne vanuit Guatamala naar Nederland gesmokkeld. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.