Ingezonden persbericht


Dr. M.D. Lauxtermann (1960) is per 1 maart 2003 benoemd tot hoogleraar Nieuwgriekse taal- en letterkunde en byzantinologie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij volgt prof. dr. A.F. van Gemert op, die in november 2002 met emeritaat ging.

Marc Lauxtermann studeerde in 1986 cum laude af in de klassieke talen aan de UvA. Twee jaar later behaalde hij zijn doctoraal Nieuwgrieks aan de UvA. Na vier jaar assistent-in-opleiding te zijn geweest, promoveerde hij in 1994 cum laude aan de UvA op het onderwerp The Byzantine Epigram in the Ninth and Tenth Centuries.

In 1995 ontving Lauxtermann een onderzoeksbeurs van Princeton University. In 1996 verwierf hij een positie als onderzoeker van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) aan de UvA. Het afgelopen jaar was hij coördinator voor het Nederlandse taalgebied van het project Inventarisatie en evaluatie van Nieuwgriekse literaire werken in vertaling van het Centrum voor de Griekse taal.

De afgelopen jaren is Lauxtermann ook enkele malen gastdocent geweest: in 1995 aan de Universiteit Utrecht, in 2002 aan de Universiteit van Cyprus.

Lauxtermanns onderzoek beweegt zich tot nu toe voornamelijk op het gebied van de middeleeuwse Byzantijnse poëzie en metriek (tussen ca. 600 en 1000). Het onderzoek van de laatste vijf jaar heeft zich uitgekristalliseerd in een reeks artikelen en enkele monografieën, zoals The Spring of Rhythm. An essay on the political verse and other Byzantine metres (Wenen 1999) en Byzantine poetry from Pisides to Geometres. Texts and contexts (Wenen 2003).