SBO

Investeringspact voor econ. groei en aanpak lerarentekort

Den Haag,
4 maart 2003

Onderwijswerkgevers en -werknemers roepen op tot een investeringspact voor economische groei en aanpak van het lerarentekort!

In de brief Innoveren in barre tijden aan de kabinetsinformateurs Donner en Leijnse pleiten werkgevers en werknemers in het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) voor afspraken over lange termijn investeringen in onderwijs. De afspraken moeten onderdeel worden van een pact naar analogie van het Akkoord van Wassenaar van 1982 met daarin ook een rol voor de overheid. Dit akkoord vormde in de jaren tachtig en negentig het vliegwiel voor het economisch herstel van Nederland.

Het pleidooi is een vervolg op twee publicaties van het SBO. In Agenda 2006, inzet sociale partners onderwijs (april 2002) staan acht maatregelen om de lerarentekorten een halt toe te roepen en de onderwijsarbeidsmarkt aantrekkelijker te maken. Agenda 2006 stelt dat de onderwijsfinanciering in Nederland structureel achter blijft bij het gemiddelde van andere westerse landen. Jaarlijks is tenminste 4 miljard euro extra nodig om Nederland weer in de middenmoot terug te brengen en de kenniseconomie blijvend te versterken.

In januari 2003 publiceerde het SBO verder het onderzoek Investeren en Terugverdienen. Daarin blijkt dat onderwijsinvesteringen zorgen voor een structurele economische groei van 0.3 procent. Bovendien dalen bij een hoger opgeleide bevolking de kosten van de volksgezondheid en sociale zekerheid. Verder bleek uit het onderzoek dat de criminaliteit daalt en de sociale cohesie toeneemt. De onderwijswerkgevers en -werknemers benadrukken dan ook dat investeringen in onderwijs een probaat middel zijn tegen de huidige economische malaise.

Naar aanleiding van de publicaties hebben verschillende sectoren als het middelbaar beroepsonderwijs (ROCs) en het wetenschappelijk onderwijs (universiteiten) de kabinetsinfor-mateurs verzocht om de onderwijsuitgaven bij bezuinigingen te ontzien. Met Innoveren in barre tijden gaan de sociale partners samen een stap verder door op te roepen tot een nieuw tripartiet akkoord met afspraken voor de lange termijn.

Het SBO is het platform van werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs, ontwikkelt in die hoedanigheid
arbeidsmarktinstrumenten en zorgt voor de uitwisseling van ideeën, visies en ervaringen op en rond de onderwijsarbeidsmarkt. Op www.sboinfo.nl staat dit persbericht met daarin een link naar de brief Innoveren in barre tijden aan de kabinets-informateurs.

Noot voor de redactie,