STICHTING ALCOHOLPREVENTIE

Onbeperkt schenken in de horeca vaker als lokkertje gebruikt

Onbeperkt schenken in de horeca vaker als lokkertje gebruikt STAP klaagt 55 horecabedrijven aan voor reclame voor onbeperkt schenken

STAP (Stichting Alcoholpreventie) heeft twee weken geleden 55 klachten ingediend bij de Reclamecode Commissie naar aanleiding van reclames voor onbeperkt schenken.
De betrokken horecabedrijven bieden via internet arrangementen aan voor groepen bezoekers waarbij tegen een vast tarief onbeperkt alcoholhoudende dranken worden geschonken. Vorige week kwamen enkele horeca-ondernemers in Tilburg in opspraak omdat zij reclame maakten voor extra lage prijzen en het onbeperkt schenken van bier tegen een vast tarief.

Stimuleren van onbeperkt drinken gaat in tegen reclamecode en tegen regels van Horeca Nederland
Het maken van reclame voor onbeperkt of vrij schenken en drinken tegen een vast tarief is in strijd met de Reclamecode voor Alcoholhoudende Drank. Dat is komen vast te staan nu vorige maand de Reclame Code Commissie een klacht van STAP tegen een advertentie van een horeca-ondernemer uit Oud-Beijerland heeft toegewezen. Ook de formele regels van Koninklijk Horeca Nederland over verantwoord schenken staan op gespannen voet met het op deze wijze promoten van onbeperkt schenken.
Deze regels schrijven voor dat de horeca-ondernemer afhoudend zal reageren bij het verzoek van gasten om onbeperkt te schenken.

Horeca-ondernemers niet altijd bekend met Reclamecode voor Alcoholhoudende Drank.
Naar aanleiding van de ingediende klachten en reacties van de betreffende ondernemers constateert STAP dat de horeca dikwijls niet op de hoogte is met de Reclamecode voor Alcoholhoudende Drank. Een gevolg is dat er op vrij grote schaal reclame wordt gemaakt voor gratis wijn en voor onbeperkt schenken.

STAP heeft Koninklijk Horeca Nederland (KHN) medio 2002 schriftelijk op de hoogte gesteld van deze ongeoorloofde vormen van alcoholreclame. STAP adviseerde KHN hiertegen actie te ondernemen. Omdat STAP de indruk heeft dat de situatie sinds vorig jaar niet is verbeterd heeft zij twee weken geleden bij de Reclame Code Commissie de 55 klachten ingediend tegen het adverteren voor onbeperkt schenken tegen een vast tarief.

In 2002 zijn 20 klachten tegen advertenties van horecaondernemers door de Reclame Code Commissie gehonoreerd. In 2003 zijn dat er inmiddels 5. Er zijn 61 klachten in behandeling.

Einde persbericht

Utrecht 4 maart 2003
STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ir. W.E van Dalen, directeur
Adres: Postbus 8181 3503 RD Utrecht
Tel: 030-6565041 of 0653295544

Web: www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl
Mail: stap@alcoholpreventie.nl


04 mrt 03 12:24