Gemeente Zevenaar

Fietsverlichtingscampagne 2002 blijkt succesvol

Onder het motto fietser, je mag gezien worden is 4 november 2002 de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne van start gegaan. Het doel van deze campagne is om het gebruik van de fietsverlichting te stimuleren en de fietser bewust te maken van algemeen geldende regels in het verkeer. De actie richt zich met name op jeugdige scholieren die dagelijks met de fiets naar school gaan. De organisatie kijkt terug op een geslaagde campagne.

Controles

Vanaf maandag 18 november is op het Liemers College en op basisscholen de fietsverlichting van leerlingen gecontroleerd. De controles werden zoals ieder jaar uitgevoerd door rijwielherstellers, vrijwilligers van 3Vo en politieagenten. Zij werden hierbij voor het eerst geassisteerd door enkele leerlingen van het Liemers College, locatie Vestersbos. In 2002 kwamen er méér fietsen goed door de keuring dan in 2001. In 2001 werden in totaal 2649 fietsen gecontroleerd. Hiervan beschikten er 2193 over een goede verlichting (83%). In 2002 werden in totaal 2512 gecontroleerd. Van dit aantal waren er 2159 in orde (85%). Deze stijgende lijn is volgens de organisatie een positieve ontwikkeling.

Prijzen

De leerlingen die de fietsverlichting in orde hadden, kwamen in aanmerking voor een prijs in de vorm van een fiets. De firma Gazelle en wijkbeheer Zevenaar stelden hiervoor gratis een fiets ter beschikking: één voor de basisscholen en één voor het Liemers College. In december werden deze fietsen uitgereikt: Liz Weekers van t Kofschip en Nick Nass van het Liemers College waren de prijswinnaars. Daarnaast zijn er nog enkele groepsprijzen (geldbedragen) uitgereikt, waarmee de groep een gezamenlijke activiteit kan bekostigen.

In het kader van de verlichtingscampagne heeft de politie van 1 december 2002 tot 10 februari 2003 extra gecontroleerd tijdens de ochtendspits op straat. In deze periode heeft de politie 138 processen-verbaal uitgeschreven.

De fietsverlichtingscampagne is in Zevenaar onderdeel van het Integraal Veiligheidsbeleid. Dit houdt in dat de gemeente in samenwerking met politie, brandweer, maatschappelijke organisaties en burgers zorgt voor verbetering van de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving. Verkeersveiligheid maakt hier ook deel van uit.