Nationale Bank van België


Nationale
Bank van
België

Perscommuniqué
Brussel, 7 februari 2003

Mededeling aan de aandeelhouders

De Bank waarschuwt haar aandeelhouders en het publiek dat de recente bewegingen in de beurskoers van haar aandelen speculatief van aard zijn, voor zover ze berusten op foutieve en eenzijdige geruchten en informatie. De Bank heeft de Marktautoriteit trouwens verzocht een onderzoek in te stellen naar mogelijke pogingen tot koersmanipulatie.

Het op 5 februari in een krant gepubliceerde bericht betreffende een vermeend wetsontwerp inzake de conversie van de aandelen van de Bank in door de Staat gewaarborgde schuldbewijzen is ten stelligste ontkend door de Minister van Financiën, die dit bericht overigens "volstrekt onjuist" heeft genoemd (persbericht Belga van 5 februari 2003). Ook de Hoge Raad van Financiën heeft formeel verklaard ter zake geen verzoek om advies of document te hebben ontvangen.

Andere recentelijk verschenen persartikelen hebben betrekking op aangelegenheden die momenteel door de Rechtbank van Koophandel van Brussel en door het Arbitragehof worden behandeld. De Bank heeft de argumenten van sommige aandeelhouders inzake haar emissierecht en de goud- en valutareserves grondig onderzocht en die als ongegrond bestempeld. In elk geval is het raadzaam geen blindelings geloof te hechten aan één standpunt.

De Bank is niet van plan een polemiek te voeren of te reageren op elk artikel, gegeven of gerucht dat door de pers wordt verspreid. In het licht van wat voorafgaat, maant zij haar aandeelhouders en het publiek echter tot de grootste omzichtigheid aan.

NBB - Perscommuniqué