Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Azië en Oceanië

Afdeling Oost-Azië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

4 maart 2003

Behandeld

M.M. Bot


Kenmerk

DAO-100/03

Telefoon

070-3484216


Blad

1/2

Fax

070-3485323


Bijlage(n)

1

E-Mail

mm.bot@minbuza.nl


Betreft

Uw verzoek inzake de veroordeling van twee Tibetanen, van wie één inmiddels ter dood is gebracht

Graag bied ik u hierbij mijn reactie aan op uw verzoek van 11 februari 2003 met kenmerk 03-BuZa­09, om te worden geïnformeerd over de veroordeling van twee Tibetanen, van wie één inmiddels ter dood is gebracht.

Het bericht over de executie van Lobsang Dhondup op 26 januari jl. heeft mij geschokt en met grote teleurstelling vervuld. Zoals ik reeds meldde in mijn antwoord op de schriftelijke vragen van het lid Ormel van 12 december 2002 (vergaderjaar 2002-2003, nr, 530) zijn er onmiddellijk na de terdoodveroordeling van Tenzin Deleg Rinpoche en Lobsang Dhondup op 2 december 2002 zowel bilateraal als multilateraal pogingen in het werk gesteld de Chinese autoriteiten te bewegen de levens van de twee Tibetanen te sparen. Op 17 januari jl. heeft het Griekse Voorzitterschap de bezorgdheid van de EU nogmaals onder de aandacht van de Chinese autoriteiten gebracht. Deze zegden toe de EU op de hoogte te houden van de stand van zaken bij het hoger beroep, dat op 10 januari jl. zou zijn begonnen. De executie op 26 januari jl. kwam als een volslagen verrassing, waarbij ik het niet uitgesloten acht dat dit ook voor het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking het geval was.

Deze gang van zaken, en de bekrachtiging en daaropvolgende voltrekking van dit doodvonnis door het Hooggerechtshof van Sichuan heeft de Nederlandse regering bijzonder teleurgesteld.

Op 28 januari jl. heeft het Griekse Voorzitterschap opnieuw de ernstige zorg van de EU uitgesproken. Op Nederlands initiatief werd op 5 februari jl. een verklaring uitgegeven (bijgevoegd), waarin de EU ondermeer stelt de wijze waarop het proces heeft plaatsgevonden te beschouwen als een ernstige schending van de rechten van de twee beklaagden. De EU zal tijdens de komende mensenrechtendialoog (5-6 maart) ook haar diepe teleurstelling uitspreken over het falen van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken om de EU, conform belofte, tijdig op de hoogte te houden over de ontwikkelingen. Dit heeft het onderlinge vertrouwen geschaad.

De Nederlandse ambassadeur voor mensenrechten, die recent een bezoek aan China bracht, heeft op mijn verzoek de zaak opgebracht bij de autoriteiten. Zij heeft erop aangedrongen dat de zaak van Tenzin Deleg Rinpoche wordt herzien met in acht neming van de nodige waarborgen voor een eerlijke en transparante rechtsgang.

De kwestie zal tenslotte ook in de komende mensenrechtencommissie mijn volle aandacht krijgen. De Minister van Buitenlandse Zaken
Mr. J.G. de Hoop Scheffer
Brussel, 5 februari 2003
5925/03 (Presse 23)
P 14/03

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unieover de terechtstelling van Lobsang Dhondup

De Europese Unie betreurt het dat Lobsang Dhondup is terechtgesteld onmiddellijk nadat het Hoge Volksgerechtshof zijn doodsvonnis had bekrachtigd, ondanks de bezwaren die de internationale gemeenschap had gemaakt in verband met de ondoorzichtigheid van zijn proces en het proces van

Tenzin Delek Rinpoche, en is daarover diep teleurgesteld.

De Europese Unie geeft nogmaals uiting aan haar bezorgdheid over de omstandigheden waaronder het proces is verlopen en de twijfels die er bestaan aan de naleving van de rechten van de verdediging en andere waarborgen voor een billijke rechtsgang, die volgens haar een ernstige schending vormen van de rechten van de beide personen.

De Europese Unie bevestigt tevens haar standpunt aangaande de doodstraf, en dringt er in het bijzonder op aan dat de internationaal geldende minimumnormen in acht genomen worden, indien de doodstraf wordt gehandhaafd. Het gaat hier onder andere om alle waarborgen op een eerlijk

proces en een billijke en passende vertegenwoordiging in rechte, en om de noodzaak van duidelijke en overtuigende bewijzen.

De Europese Unie heeft de Chinese autoriteiten in kennis gesteld van haar bezorgdheden en hen ertoe aangespoord de gegrondheid van de aanklacht tegen Tenzin Delek Rinpoche opnieuw te onderzoeken, en terzelfder tijd de hoop geuit dat zijn doodsvonnis niet zal worden bekrachtigd.

Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije, toetredende staten, Bulgarije, Roemenië en Turkije, geassocieerde landen, alsmede IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan. Internet: http://ue.eu.int
E-mail: press.office@consilium.eu.ing
5925/03 (Presse 23)

===