Gemeente Andijk


Regels voor het verwijderen van asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Asbest is in het verleden veelvuldig toegepast om zijn goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen, isolerend en goedkoop. Later werd bekend dat asbest grote risicos voor de gezondheid met zich mee kan brengen. De met het blote oog onzichtbare vezels kunnen, wanneer ze worden ingeademd, diep in de longen doordringen en op termijn bepaalde vormen van longkanker veroorzaken. Als asbesthoudend materiaal in slechte staat verkeert kunnen vezels vrijkomen. Maar ook als asbesthoudend materiaal wordt gesloopt of bewerkt (denk aan schuren, boren, zagen of breken) kunnen vele miljoenen vezels in de lucht komen, daar lang blijven zweven en ver-volgens worden ingeademd. Om dat te voorkomen zijn regels opgesteld.

Sloopvergunning, mededeling onder voorschriften of geen van beide Als u van plan bent asbest uit een bouwwerk te (laten) verwijderen, moet u daarvoor in de meeste gevallen toestemming aan uw gemeente vragen. Daarbij maakt het niet uit hoeveel asbest u wilt verwijderen. In de gemeentelijke bouwverordening staat wanneer een sloopvergunning nodig is, wanneer een zogeheten mededeling onder voorschriften en wanneer geen van beide nodig is.

Als een sloopvergunning nodig is, moet u het asbest laten verwijderen door een deskundig asbestverwijderingsbedrijf. Een mededeling onder voorschriften betekent dat u de sloop zelf mag uitvoeren, onder voorwaarde dat u de voorschriften naleeft die u van de gemeente ontvangt. Een mededeling onder voorschriften wordt onder meer afgegeven voor het verwijderen van dakbedekking (golfplaten) met een materiaaloppervlak van maximaal 35 vierkante meter en gelijmde asbesthoudende vinylvloerbedekking (zeil). Er zijn enkele gevallen waarvoor u geen sloopvergunning en geen mededeling onder voorschriften nodig heeft. Het betreft de volgende werkzaamheden:
* het verrichten van een aantal routinematige asbestverwijderingswerkzaam-heden rondom uw cv-ketel of verwarmingstoestel;

* het verwijderen van asbesthoudende rem- en frictiematerialen.
U mag genoemde werkzaamheden niet zelf uitvoeren, maar u moet ze uitbesteden aan een bedrijf. Dat hoeft echter geen deskundig asbestverwijderingsbedrijf te zijn, omdat het hier gaat om zogenaamde routinematige werkzaamheden met een beheersbaar risico.

Voor meer informatie kunt u contact zoeken met het taakveld Milieu (0228 - 59 50 55 / 50 50 56) of het taakveld Bouw- en woningtoezicht (0228 59 50 51).