Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Waterleidingbesluit slecht nageleefd (4-3-2003)



Bedrijven en instellingen als campings, brouwerijen en ziekenhuizen die zelf drinkwater aan de grond onttrekken, de zogenoemde 'eigen winningen', houden zich vaak slecht aan de Waterleidingwet. VROM heeft de drinkwaterlevering van vijf eigen winningen stilgezet.

De VROM-Inspectie bezocht 106 eigen winningen en onderzocht de bedrijfsvoering en de waterkwaliteit. De resultaten waren niet erg positief. De Waterleidingwet schrijft een meetprogramma voor. Slechts 34 % van de bezochte bedrijven en instellingen voldeed aan die eis. Ook heeft maar 63% maatregelen genomen om legionella te voorkomen.

De VROM-Inspectie heeft de overtreders gewaarschuwd dat ze een boete krijgen als ze niet snel aan de voorschriften voldoen. Twee overtreders kregen al een boete van 5000 euro.

Een groot deel van de gemaande bedrijven en instellingen heeft inmiddels een meetprogramma ter goedkeuring voorgelegd. Een klein aantal bedrijven heeft besloten om de eigen winning te beëindigen en gebruik te maken van het waterleidingbedrijf.

Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het geleverde water in het algemeen goed is. 5 van de 104 bedrijven en instellingen leverden water van onvoldoende kwaliteit. De VROM-Inspectie heeft de levering hiervan verboden.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10497&site=persbericht )