Ingezonden persbericht

Persbericht; dinsdag 4 maart 2003

Vandaag is de Apeldoornse neo-nazi R.Weijenberg voor de politierechter in Zutphen veroordeeld. Wijenberg staat kandidaat voor de Nederlandse Volks-Unie bij de Gelderse Provinciale Statenverkiezingen volgende week. Weijenberg moest voorkomen wegens een arrestatie op 26 april 2002 wegens het opzettelijk beledigen van de politie. Hij zou o.a. "kankerleijers" hebben geroepen. Bij zijn aanhouding verzet hij zich. Ook dit feit is in zijn veroordeling meegenomen. De politierechter veroordeelde Weijenberg vandaag voor beide feiten tot E440,-, of acht dagen celstraf bij het niet betalen van deze boete. Weijenberg kondigde aan meteen in hoger beroep te gaan.

Het is niet de eerste keer voor Weijenberg dat in aanraking komt met justitie;
- Op 30 juli 2000 wordt hij aangehouden wegens "opzettelijke belediging van een bevolkingsgroep", het gaat hier mogelijk om het brengen van de Hitlergroet.
-Op 30 augustus 2000 mishandeld Weijenberg in zijn woonplaats Apeldoorn een asielzoeker. Op 17 oktober 2000 moet Weijenberg voor deze twee feiten voorkomen en wordt veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast wordt hij veroordeeld tot 80 uur dienstverlening en moet hij samen met zijn mededader f1654 schadevergoeding betalen.

Opvallend was dat Weijenberg vandaag op zijn linkermouw een zwarte driehoeksopnaaier met de tekst "niederlande" droeg. Deze opnaaier wordt gedragen door leden van het Actiefront-Nationaal Socialisten (ANS), een fascistische en geweldadige organisatie die in het verleden werd geleid door de Rotterdamse neo-nazi Martijn Freling en tegenwoordig door de Groningse neo-nazi Eite Homan.


---
Anti-Fascistische Aktie Nijmegen
Postbus 1184 / 6501 BD Nijmegen
Tel; 06-15.626.309 / E; afan@dds.nl
Giro; 918.99.88 / www.afanederland.org

---