Provincie Drenthe

Agenda voor de Veenkoloniën Koeien gaan aanzien en economie veranderen

Assen, 4 maart 2003
Persberichtnummer 03-035



Het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft vandaag ingestemd met indiening van het plan voor inplaatsing van melkveehouderijen in de Veenkoloniën bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV). Aan het departement wordt gevraagd het project te financieren. Voor uitvoering van de plannen is 2,3 miljoen euro nodig.

Bij de uitvoering van het pilotproject zullen zes melkveebedrijven in twee jaar tijd een plaats krijgen in het Veenkoloniale gebied. Met name Drentse veehouders die in de knel zitten worden opgeroepen zich nu al te melden. De inplaatsing heeft ruimtelijk gezien grote consequenties, omdat moderne melkveebedrijven een huiskavel met veestal midden op de kavel plaatsen. De bedrijfsgebouwen van de melkveehouderijen worden daardoor achter de bestaande linten geplaatst, waardoor een nieuw, tweede lint ontstaat.

De stuurgroep Veenkoloniën streeft naar behoud van de werkgelegenheid in de agrarische sector. De diversiteit van de sector in het gebied dient te worden vergroot, wat de economische veerkracht ten goede komt. Inplaatsing van melkveehouderijen versterkt de agrarische structuur in de Veenkoloniën. Voor de kosten van het project wordt een beroep gedaan op gelden die het Ministerie van LNV beschikbaar stelt voor de extensivering van de veehouderij in Nederland.

Verder wil de stuurgroep door begeleidende onderzoeken de aspecten innovatieve bedrijfsvoering, bedrijfsgrootte, inrichtingseisen en duurzame ontwikkeling verder uitwerken. Kwaliteit en duurzaamheid zijn aspecten die in de ogen van de stuurgroep meerwaarde geven aan de sector en het gebied. Door uitvoering van dit plan bieden de Veenkoloniën plaats aan melkveehouderijbedrijven die elders vanwege natuur- en of milieuknelpunten moeten wijken.
Om landschappelijke inpassing te garanderen wil de stuurgroep een prijsvraag organiseren. Het projectbureau Veenkoloniën, dat in het voorjaar in het gemeentehuis van Stadskanaal van start zal gaan, begeleidt de uitvoering van het project.

Er zijn voor de uitvoering van het plan geen concrete zoekgebieden aangewezen. De stuurgroep wil eerst de mogelijkheden op een rij zetten, alvorens een keuze zal worden gemaakt voor locaties. De stuurgroep zal NLTO en bestaande akkerbouwbedrijven in het gebied bij de uitvoering betrekken.

Het plan "Inplaatsing Melkveehouderij Veenkoloniën" is opgesteld in opdracht van de stuurgroep Agenda voor de Veenkoloniën, met betrokkenheid van de NLTO, de Dienst Landelijk Gebied, het Ministerie van Landbouw en Visserij Noord en de Adviesraad voor de Agrobusiness van het SNN.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl