Chrysler Nederland

LPG informatie

Invoer auto

4 maart 2003

Tien miljoenste Chrysler Voyager geproduceerd

Chrysler vierde onlangs het opmerkelijke feit dat in de Windsor assemblage fabriek in het Canadese Ontario de tien miljoenste Chrysler Voyager van de band is gerold.


* Ongeëvenaarde MPV-mijlpaal na twintig jaar
* Ruim vijftig innovaties sinds marktintroductie
* DVD-aanbieding wegens succes verlengd

Het is voor een onderneming een geweldige mijlpaal om van een specifiek model tien miljoen exemplaren te kunnen produceren. In dit geval geldt dit ook voor het bedrijf dat de ruimteauto heeft uitgevonden, aldus George E. Murphy, Senior Vice President van Global Brand Marketing, DaimlerChrysler.

Deze mijlpaal wordt bereikt in het jaar dat de Voyager zijn twintigjarig jubileum viert. In 1983 zorgde Chrysler met de allereerste Voyager voor een wereldprimeur in een tot dan toe niet bestaand segment. Inmiddels genieten Multi Purpose Vehicles (MPVs) wereldwijd een ongekende populariteit. Sinds 1987 wordt de Chrysler Voyager ook in Europa verkocht, waarna in 1991 de productie van de tweede generatie van start ging in de Eurostar fabriek in het Oostenrijkse Graz, gevolgd door de derde generatie in 1995. De eerste Chrysler Voyager was een uitvinding op zich. Het model is voortdurend in ontwikkeling gebleven, getuige meer dan vijftig innovaties in de afgelopen decennia.
Zo kwam Chrysler als Amerikaanse producent in 1984 met de eerste voorwielaangedreven MPV, gevolgd door een Grand Voyager-uitvoering. In 1991 werd als primeur voor dit segment een bestuurdersairbag standaard leverbaar. In datzelfde jaar behoorde vierwielaandrijving tot de mogelijke opties, een primeur bij de MPVs. Een andere belangrijke ontwikkeling was de wielophanging met automatische niveauregeling, die in 1996 zijn intrede maakte.

Met de vierde generatie Voyager, die sinds eind 2000 op de markt is, bewijst DaimlerChrysler niets van zijn enorme innovatieve kracht te hebben verloren. Zo kreeg de Voyager als eerste MPV de beschikking over elektrisch bedienbare schuifdeuren en achterklep en was ook de volautomatische, drie-zone climate control een primeur in dit segment.

Na twintig jaar en tien miljoen verkochte exemplaren is de Chrysler Voyager nog steeds de toonaangevende ruimteauto. In Nederland blijft de Voyager onverminderd succesvol: vorig jaar werden ruim 3.200 Voyagers verkocht (inclusief de afgeleide grijskenteken-versies). Dat betekent een stijging van ruim 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De Voyager wordt tot en met eind maart geleverd met een gratis DVD-entertainmentsysteem, waardoor de auto nog aantrekkelijker is. De Chrysler Voyager is leverbaar vanaf 29.230.