Gemeente Leiden

Persbericht

2e Peiling Harry Groen

Publicatiedatum: 4 maart 2003

Harry Groen hield een tweede peiling onder de Leidse burgers. Gevraagd is naar de wijze waarop de burgemeester voeling houdt met de burgers en naar het imago van Leiden.

Leidenaren willen een burgemeester die deelneemt aan het openbare leven van de gewone Leidenaar. Een burgemeester dus die cafés bezoekt, in de Leidse winkels komt en die bijvoorbeeld naar de bibliotheek gaat.

Een burgemeester moet vooral luisteren naar wat er leeft onder de mensen. Zo bleek uit de eerdere meting. Op de vraag hoe de burgemeester dat moet doen, zien we twee stromingen. De eerste stroming vindt dat de burgemeester de wijk in moet en op bezoek moet bij buurthuizen. De tweede stroming opteert voor meer moderne vormen van communicatie. Een debat op het stadhuis met een groep Leidenaren, discussie via internet, enquêtes en een inloopspreekuur op het Stadhuis. Dus niet het plichtmatig afleggen van bezoeken maar het gericht inspelen op vragen.

Het imago van Leiden is klip en klaar. Het is een grote stad in het klein. Typeringen zijn: een schitterende oude stad, een gezellige stad en bovenal een studentenstad.

Vorig onderzoek wees uit dat de Leidenaar het uitermate belangrijk vindt dat de burgemeester luistert naar de burgers. In deze vervolgmeting is aan 64 Leidenaren de volgende vraag gesteld:

Uit eerder onderzoek is gebleken dat inwoners van Leiden vinden dat een burgemeester vooral moet luisteren naar burgers en moet weten wat er leeft onder de burgers. Hoe kan de nieuwe burgemeester van Leiden dit, volgens u, het beste vormgeven?

Burgers verschillen hierover van mening. Drie meningen spannen de kroon. Ze komen in gelijke mate voor binnen de ondervraagde groep. Een deel van de mensen geeft aan dat de burgemeester zich moet mengen in het openbare leven van de Leidenaar. Zij willen de burgemeester graag zien bij evenementen (3 oktober, Sinterklaas etc.) en op plaatsen waar de Leidenaar zich ophoudt, zoals in cafés, winkels, bibliotheek en op de markt. Een even groot deel raadt de burgemeester aan om vooral de nieuwe communicatiemiddelen in te zetten bij het contact tussen burger en burgemeester. Zij geven aan dat in de functie als burgemeester van een grote stad het de burgemeester vanzelfsprekend niet gegeven is om steeds zelf naar de mensen toe te gaan. Hun voorstel is dan ook dat de burgemeester de mogelijkheid biedt aan mensen om hun zegje te doen via bijvoorbeeld enquêtes een vast inloopspreekuur, via een emailadres en/of via gesprekken met een groep burgers op het stadhuis. Een derde groep Leidenaren verwacht dat de burgemeester naar buurthuizen gaat in de wijk.

De meningen zijn dus verdeeld. Groen kondigde aan dat -als hij burgemeester wordt- hij een panel van Leidenaren in wil stellen dat hem gevraagd en ongevraagd adviseert over onderwerpen. Ook wil hij periodiek een inloopspreekuur beleggen. Deze aanpak sluit dus goed aan bij wat een deel van de Leidse bevolking wil. Het zijn met name de wat jongere Leidenaren die deze mening aanhangen. Eén persoon heeft zich al spontaan bij Groen aangemeld voor het burgerpanel. Groen vindt deze aanpak passen bij modern leiderschap. Bovendien biedt deze aanpak als voordeel dat niet alleen de actieve leden van de buurthuizen aan het woord komen, maar dat ook minder actieve burgers en minder politiek betrokken burgers hun inbreng wordt gevraagd. Hij ziet het als een goede aanvulling op de stadsenquête. De stadsenquête wordt een keer per jaar gehouden en beperkt zich tot het peilen van de mening van de burgers over onderwerpen die de gemeente belangrijk vindt! Juist in de gelegenheid gesteld worden om in eigen bewoordingen de eigen problemen te benoemen is de kracht van Groens burgerpanel.

Leidenaren houden van hun stad. Schitterende oude stad en gezellige stad zijn de typeringen die de Leidenaars het meest noemen, als hen gevraagd wordt in enkele woorden een typering te geven van hun stad. Dan volgt natuurlijk studentenstad. In neutrale bewoording of minder neutraal. Dat kan twee kanten uitwerken. Positief in de zin dat studenten bedrijvigheid met zich meebrengen waar ook andere burgers van genieten. Of negatief in de zin dat de afstand tussen studenten en de rest van de bevolking te groot is.

De ontoegankelijkheid van de stad als gevolg van parkeerproblemen komt ook weer aan de orde. Tenslotte spreken verschillende burgers over de grote verschillen tussen de inwoners van Leiden. Niet alleen het verschil tussen student en niet-student, maar ook tussen geschoolden en ongeschoolden en tussen autochtonen en allochtonen. Groen ziet Leiden als een Grote Kleine stad. De voorzieningen van een grote stad en toch het knusse en overzichtelijke van een kleine stad. Wel met grootstedelijke problemen. Leiden krijgt niet voor niets extra steun vanuit het Rijk in het kader van het GSB. De kunst is om de samenhang onder de bevolking te bewaren en Leiden een stad te laten zijn waar iedereen trots op is. Jong of oud, allochtoon of autochtoon, met of zonder geld. Balans houden tussen deze groepen is belangrijk.

Deze pagina is gewijzigd op 4-03-2003