Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2003- 09

Collegevergadering van dinsdag 4 maart 2003

College wil doorgaan met locaties voor kennisbedrijven Juist in een periode van laagconjunctuur moet Enschede de tijd benutten voor de ontwikkeling van bedrijvenlocaties voor kennisintensieve bedrijven. De ontwikkeltijd voor zulke locaties (zoals aan de Zuiderval en op het Kennispark) kan namelijk door benodigde wijziging van bestemmingsplannen, inspraakprocedures en milieueffectrapportages lang duren. Daarom kan dat maar beter gebeuren tijdens laagconjunctuur, zodat Enschede er klaar voor is als de economie weer aantrekt.
Dat staat in een discussienota over het gemeentelijk beleid voor kennisintensieve bedrijven, die door het college als discussienota naar de economische raadscommissie wordt gestuurd. Kennisbedrijven zijn bedrijven waar niet de productie van goederen of diensten voorop staat, maar waar kennis de belangrijkste productiefactor is. Uit de nota blijkt ook hoe belangrijk de kennissector voor Enschede is. Zo zorgen kennisintensieve bedrijven in Enschede voor 34% van het aantal banen, aldus cijfers van I&O Research van eind vorig jaar. Het landelijk gemiddelde is 30%. Vooral de `kennismakers' in het onderwijs zijn in Enschede relatief sterk vertegenwoordigd met 6% van het totale aantal banen. Dat is driemaal zoveel als landelijk (2%). Grote werkgevers in dit kennissegment zijn de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool.

---

Taxi's en ambulance definitief ook over busbaan Taxi's en ambulances mogen voortaan over alle busbanen in Enschede. Dit is een gevolg van een proef van een jaar op de busbaan van de Zuiderval tot aan de Nijverheidsstraat. Daarbij zijn geen problemen geconstateerd. Taxi's mogen daarom voortaan over alle busbanen. Dat geldt ook voor ambulances zonder zwaailicht en sirene. Een uitzondering wordt nog gemaakt voor busbanen die uit slechts één rijstrook bestaan of busbanen met beweegbare afsluiters, waarvoor een kostbaar zendertje nodig is. Taxi's hebben niet zo'n zender. Taxibedrijven kunnen voor toegang tot de busbanen ontheffing aanvragen bij de politie. Die ontheffing wordt verleend voor een jaar en bij probleemloos gebruik telkens stilzwijgend verlengd. Het college heeft dinsdag ingestemd met de openstelling van busbanen voor taxi's en ambulances per 1 maart 2003.

---

AKI Festival EUR5.000 subsidie

Lezingen, workshops, tentoonstellingen, film, muziek, mediakunst, vormgeving en beeldende kunst vormen de ingrediënten van het door de Academie voor Beelden Kunst en Industriële Vormgeving georganiseerde `Festival van de Opstand'. Het college van B&W ondersteunt dit festival met een bijdrage van EUR5.000,--. Het college is van oordeel dat het festival een aanvulling is op het bestaande aanbod van moderne beeldende kunst en vormgeving. Er worden tussen 4 en 7 maart tussen de 400 en 800 bezoekers per dag verwacht.

---