Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Neef inspecteert standplaatsen ambulances en bezoekt meldkamer
Haarlem, 4 maart 2003 - Op vrijdag 7 maart aanstaande zullen gedeputeerde Enno Neef (PvdA), portefeuillehouder Zorg, Welzijn en Cultuur en Tweede Kamerlid Godelieve van Heteren, PvdA-woordvoerdster rampenbestrijding het nieuwe ambulancevolgsysteem van de Meldkamer NHN Ambulance(CPA)\Brandweer in Alkmaar-Noord officieel in gebruik stellen. Met dit innovatieve systeem zijn zij de eersten in Nederland. Het zal nu gemakkelijker zijn om in geval van nood de dichtstbijzijnde ambulance op te sporen. Die zelfde morgen zullen beiden ook de locaties van de toekomstige ambulancestandplaatsen in Alkmaar-Zuid, Roskamsluis en Stolpen inspecteren.

In geval van nood moet een ambulance zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 15 minuten na een oproep, aanwezig kunnen zijn. Om dat te bereiken moeten er voldoende ambulances beschikbaar zijn en goed over het gebied verspreid zijn. Daartoe moeten er, volgens het provinciale spreidingsplan, in Noord-Holland Noord 2 standplaatsen verplaatst worden en moet er één bijkomen. Door nieuwe standplaatsen in Alkmaar-Zuid, Roskamsluis en Stolpen kunnen ambulances in een groot deel van Noord-Holland Noord eerder ter plaatse zijn; de huidige standplaatsen in Alkmaar-Noord en Schagen zijn dan niet meer nodig. Gedeputeerde Enno Neef en Tweede Kamerlid Godelieve van Heteren zullen van 8.30 tot 10.30 uur de locaties van de toekomstige standplaatsen bezoeken en ter plaatse door de betrokken burgemeesters of wethouders geïnformeerd worden over de activiteiten die nodig zijn om met de oprichting van een standplaats te kunnen beginnen.

Ingebruikstelling nieuwe ambulancevolgsysteem: primeur voor Meldkamer Noord-Holland Noord

Aansluitend zal Enno Neef samen met Godelieve van Heteren rond 10.30 uur ontvangen worden in de Meldkamer NHN Ambulance (CPA)/Brandweer aan de Hertog Aalbrechtweg 36 in Alkmaar. Er zal een voordracht gehouden worden over het Automatische Voertuig Locatie Systeem/Geografische Informatie Systeem (AVLS/GIS) en deze zal ook officieel in gebruik genomen worden.

Vaak zijn ambulances onderweg en staan ze niet op de standplaats. Voor de meldkamer is het van het grootste belang om te kunnen zien waar de dichtstbijzijnde lege ambulance zich bevindt. De Meldkamer Noord-Holland Noord neemt het AVLS/GIS-systeem in gebruik en introduceert als eerste in Nederland de koppeling aan het GMS (het landelijk systeem van de meldkamers waarmee oproepen worden afgehandeld). Hierdoor kan de meldkamer in Alkmaar-Noord de ambulances in het gehele gebied volgen en het systeem uit laten rekenen, welke ambulance het eerst aanwezig kan zijn op de plaats waar vandaan een oproep is gekomen. Het kan de rijtijd verkorten vergeleken met de huidige situatie. Door de koppeling aan GMS kan belangrijke informatie (o.a. adres, urgentiecode) van het incident direct langs digitale weg naar de ambulances worden gestuurd. De ambulances kunnen op hun beurt ook direct digitaal informatie naar de meldkamer sturen, zoals informatie over of zij onderweg zijn of al ter plaatse zijn aangekomen. Hierdoor gaat de kwaliteit van informatieverwerking omhoog.

Inlichtingen over Meldkamer NHN en AVLS/GIS-systeem: Frits Westerkamp: tel. (072) 5678603

Meer weten over ambulancezorg, klik hier

Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger: tel. (023) 514 40 07 Inlichtingen over standplaatsen en overige zaken: Luuc Christensen: tel. (023) 514 34 67
Marieke Ottevanger 4-3-2003 14:39:00