LTO Nederland

Betaalbare verzekerbaarheid arbeidsongeschiktheid moet gewaarborgd

LTO wil alternatief voor Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen

Dinsdag 4 maart 2003 - LTO Nederland wil een fundamentele verandering in de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Voorwaarde voor het alternatief van de huidige Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen is dat ondernemers zich betaalbaar kunnen blijven verzekeren tegen de risicos van arbeidsongeschiktheid. LTO brengt de mogelijkheden voor alternatieven nader in beeld.

LTO Nederland onderkent dat de huidige WAZ niet deugt. De ondernemersorganisatie ziet de onzekerheid over de uitkering en de relatief hoge premie als belangrijkste knelpunten. Er bestaat volgens LTO volstrekt onvoldoende aandacht voor arbeidsongeschiktheid bij zelfstandigen in de politiek, bij overheid en de uitvoering van regelingen op het gebied van arbeidsongeschiktheid en reïntegratie van zelfstandigen. Een alternatieve regeling dient zelfstandige ondernemers te begeleiden en ondersteunen bij onder meer preventie van en reïntegratie bij (dreigende) arbeidsongeschiktheid. De eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer is daarbij doorslaggevend, al wil LTO een vorm van onderlinge solidariteit behouden.

De beperkte politieke belangstelling bleek ook in mei 2001, toen de Adviescommissie Arbeidsongeschiktheid zich vooral op werknemers richtte. Het rapport van die Commissie Donner was aanleiding voor de overheid om de SER advies te vragen. Ook de SER-commissie Voorstellen WAO-beleid spitste zich toe op de relatie werknemer werkgever. In het strategische akkoord van de huidige demissionaire regering en in dereguleringsvoorstellen van het ministerie van Sociale Zaken wordt de WAZ ter discussie gesteld LTO Nederland studeert al langer op de arbeidsongeschiktheid van agrarische zelfstandige ondernemers en de noodzakelijke en wenselijke aanpak.

Mans Vulto, portefeuillehouder Sociale zaken van het LTO-bestuur, benadrukt de positie van de huidige WAZ-deelnemers. In de agrarische sector zijn dat er 15.000. Die personen moeten we niet vergeten. LTO neemt daarmee afstand van het standpunt dat MKB-Nederland, die de WAZ helemaal wil afschaffen. Het alternatief dat LTO wil uitwerken moet ook rekening houden met de problematiek van zwangerschap en bevalling van vrouwelijke ondernemers.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)