Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie wil milieuvergunning Lintire B.V. weigeren

4-3-2003
Autobandenrecyclingbedrijf Lintire B.V. in Montfoort krijgt wat de provincie Utrecht betreft geen nieuwe milieuvergunning. De Wet milieubeheer stelt dat een vergunning geweigerd moet worden als de nadelige gevolgen voor het milieu niet kunnen worden voorkomen of niet voldoende kunnen worden beperkt. Lintire voldoet op het onderdeel externe veiligheid en in het bijzonder als het gaat om brandveiligheid niet aan de eisen.

De opslag van banden dient zo plaats te vinden dat een eventuele brand beheersbaar is. Dit is vastgelegd in het landelijke document "Brandbeveiligingsconcept Beheersbaarheid van Brand" Bij een beheersbare brand zijn de gevolgen voor het milieu tot een aanvaardbaar niveau beperkt. De maatregelen en voorzieningen die Lintire in de aanvraag heeft opgenomen, reiken niet tot het gewenste niveau.
De provincie heeft zich bij dit voornemen tot weigering van de vergunning bovendien gebaseerd op een handreiking van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra). Het Nibra heeft deze handreiking in opdracht van de provincie Utrecht en de Brandweer Regio Utrechts Land (voormalig Regionale Brandweer Utrecht) gemaakt, toegespitst op bedrijven waar autobanden worden opgeslagen. De handreiking geeft aan dat het milieubelang voldoende wordt beschermd met toepassing van het eerder genoemde Brandbeveiligingsconcept Beheersbaarheid van Brand.

Lintire B.V. heeft op dit moment een gedoogbeschikking voor een half jaar. De provincie heeft deze beschikking in december 2002 afgegeven op basis van de inmiddels verlopen vergunning.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 3151 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl