Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie staat doden vos tijdelijk toe in aangewezen weidevogelgebieden

4-3-2003
Het College van Gedeputeerde Staten heeft besloten een aanwijzing te doen voor verschillende wildbeheereenheden op grond van de Flora- en Faunawet, waardoor een beperkte mogelijkheid ontstaat om vossen te doden. Deze aanwijzing geldt wanneer schade door de vos aan weidevogels waarschijnlijk is.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft de vos op de lijst geplaatst van soorten waarvoor GS kunnen bepalen of de stand moet worden beperkt. Hierdoor kunnen GS op grond van de Flora- en faunawet personen of categorieën van personen aanwijzen voor het doden van de vos.
GS kregen het verzoek van de Stichting Faunabeheereenheid Utrecht (FBE) personen of categorieën personen aan te wijzen die bevoegd zijn de vos te doden om weidevogels in het broedseizoen te beschermen. Aanleiding waren de signalen die het FBE ontving van verschillende terreinbeherende organisaties, weidevogelwerkgroepen, agrarische natuurverenigingen en wildbeheereenheden dat vooral voor de bescherming van de weidevogels in het aankomende broedseizoen regulerend dient te worden opgetreden tegen de vos.

In overleg met het FBE hebben GS de FBE aangewezen om de vos te doden in weidevogelgebieden die zijn aangegeven op de streekplankaart die is vastgesteld op basis van de resultaten van betrouwbare weidevogelonderzoeken tussen 1993 en 2002. De aanwijzing geldt voor overdag met gebruikmaking met het geweer en voor de periode tussen zonsondergang en zonsopkomst met gebruikmaking van het geweer en kunstlicht. De aanwijzing is geldig tot 31 december 2003. De FBE kan de aanwijzing overdragen aan wildbeheereenheden en hun leden.
In verband met het aankomend broedseizoen wordt de aanwijzing op korte termijn gerealiseerd.

De aanwijzing van GS betekent niet dat de vos 'vogelvrij' is verklaard. Van de aanwijzing kan alleen gebruik worden gemaakt in het geval schade door de vos aan weidevogels waarschijnlijk is in de aangewezen gebieden. Voor overige situaties zijn de algemene ge- en verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet en de hierop gebaseerde regelgeving onverkort van toepassing.
Voor dreigende schade buiten de aangewezen gebieden kan een ontheffing van het verbod tot het doden van de vos worden aangevraagd. Voor het verlenen van ontheffing is de provincie afhankelijk van door FBE aangeleverde gegevens.

Meer informatie: Els Hofman, telefoon 030 258 33 25 of Els.Hofman@provincie-utrecht.nl