Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale visie op bescherming grondwater Utrechtse Heuvelrug

4-3-2003
Omdat de provincie Utrecht het grondwater op de Utrechtse Heuvelrug wil beschermen, hebben gedeputeerde staten vandaag de 'Grondwatervisie Utrechtse Heuvelrug' vastgesteld. Met het oog op bescherming van het grondwater wordt een visie gegeven op de vraag welke ruimtelijke mogelijkheden en beperkingen er zijn voor het grondgebruik op de Heuvelrug. Ruimtelijke ontwikkelingen die bedreigend zijn voor de grondwaterkwaliteit, zijn ongewenst.

Het grondwater is van cruciaal belang voor de drinkwaterwinning en voor natuur in de kwelzones langs de Heuvelrug. Verontreinigingen kunnen in dit kwetsbare gebied gemakkelijk het grondwater vervuilen. In het huidige Streekplan is dan ook opgenomen dat op de Heuvelrug "geen ruimtelijke ontwikkelingen mogen plaatsvinden die een bedreiging vormen voor de grondwaterkwaliteit." De Grondwatervisie Utrechtse Heuvelrug maakt concreet wat dit voor nieuwe en bestaande functies in het gebied betekent. De visie vormt één van de bouwstenen voor het Streekplan 2005-2015, dat nu in ontwikkeling is.

Advies voor grondgebruik per zone
Het gebied wordt in het rapport ingedeeld in drie zones, die te onderscheiden zijn op basis van kwetsbaarheid van de bodem en het risico van verontreiniging van het grondwater.
Per zone wordt ingegaan op de effecten van de mogelijke functies van de grond: natuur, woongebied, bedrijven en kantoren, buitenstedelijk groen en sportvoorzieningen, buitenstedelijke infrastructuur en landbouwgebied. Behalve natuur heeft elk van deze grondgebruikcategorieën een risico op belasting met verontreinigende stoffen van de bodem.
Om te zorgen dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen in het grondwater van de Utrechtse Heuvelrug terechtkomen, is aan elke zone een advies verbonden voor wat betreft het toekomstige grondgebruik. "We willen namelijk voorkomen dat in de toekomst nieuwe bronnen van verontreiniging in dit gebied gevestigd worden", aldus milieugedeputeerde Rombouts. Naarmate de kwetsbaarheid van een gebied groter is, zijn grondwaterbelastende functies minder wenselijk. In de meest kwetsbare zone zijn alle functies met uitzondering van natuur ongewenst
Wanneer op grond van andere belangen in de toekomst toch belastende functies worden ingericht, is het nodig om inrichtings- en beheersmaatregelen te nemen die mogelijke emissies zoveel mogelijk tegengaan. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de toepassing van alternatieve methoden van onkruidbestrijding.

Visie werkt door in bestemmingsplannen
Door het vaststellen van de Grondwatervisie Utrechtse Heuvelrug zal bij ruimtelijke ontwikkelingen in de toekomst nadrukkelijker rekening gehouden moeten worden met de belangen van het grondwater. De visie zal dan ook gaan doorwerken in de bestemmingsplannen op de Heuvelrug. Er komt een motiveringsplicht die gemeenten en andere opstellers van ruimtelijke plannen verplicht om aan te geven met welke reden eventueel afgeweken wordt van de Grondwatervisie.

Aanbevelingen voor huidige situatie
Omdat ook veel huidige functies liggen in een zone waar zij verontreiniging van het grondwater veroorzaken, worden in het rapport ook aanbevelingen gedaan voor maatregelen in de huidige situatie, bijvoorbeeld het vernieuwen van lekke rioleringen.

De visie wordt op 14 april in de Commissie Water en Milieu van provinciale staten besproken.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 3151 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl