Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 4 maart 2003

Resultaten vervoerscontroles

De AID is de afgelopen 24 uur bij haar surveillances, 43 keer tot controles overgegaan, daarbij zijn in totaal 20 overtredingen geconstateerd. De meeste overtredingen hebben betrekking op het verbod om pluimvee buiten te laten scharrelen in het
vervoersbeperkingsgebied. De AID heeft enkele tientallen mensen verteld de kippen onmiddellijk binnen te halen. Wanneer de vogels direct naar binnen werden gebracht is het bij een waarschuwing gebleven. Ook werd het vervoersverbod verschillende malen overtreden.

Vanochtend om 05.00 uur werd binnen de 10 kilometerzone van de Gelderse Vallei op de A1 nabij de afslag Barneveld een vrachtwagen staande gehouden met 8.400 slachtkuikens. De vervoerder wilde, geheel tegen het vervoersverbod in, vanuit het oosten door het gebied heenrijden naar een slachthuis in Breukelen. Sinds middernacht is het buiten de 10 km zone weer toegestaan om slachtkuikens naar een slachthuis af te voeren. Binnen de 10 km zone mag dat echter niet. De kuikens zullen in het gebied worden afgemaakt. De vrachtwagen wordt overgebracht naar een legerplaats bij Nieuw Millingen, waar hij wordt gereinigd en ontsmet.

In het Brabantse Oirschot werd een vrachtwagenchauffeur aangehouden die in zijn laadbak een shovel vervoerde die ernstig was verontreinigd met pluimveemest. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

De Algemene Inspectiedienst heeft landelijk 210 mensen ingezet voor het toezien op de naleving van de maatregelen die zijn getroffen in verband met de uitbraak van Vogelpest. Het toezicht gaat dag en nacht door.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 06- 48132319.