In een uniek contract hebben Kluwer Academic Publishers en de Bibliotheek Wageningen UR hun samenwerking vastgelegd bij het publiceren van de resultaten van de Frontis Workshops van Wageningen UR. De Bibliotheek draagt zorg voor de vrij toegankelijke publicaties op internet, Kluwer verzorgt de papieren edities op commerciële basis. De schrijvers behouden alle niet-commerciële rechten op hun eigen publicaties.

Frontis - Wageningen International Nucleus for Strategic Expertise, organiseert enige malen per jaar meerdaagse besloten bijeenkomsten van topwetenschappers op een bepaald vakgebied. De sessies bewegen zich aan het front van de wetenschap in een interactieve en open collegiale sfeer. Zij resulteren in grensverleggende publicaties en een concluderend artikel van de hand van de gastheer, doorgaans een Wageningse wetenschapper. Ook organiseert Frontis langduriger studieverloven in Wageningen van buitenlandse wetenschappers - zgn. sabbaticals of gasttdocentschappen - die eveneens kunnen uitmonden in publiicaties, zoals een boek of enkele artikelen. Als eerste Frontis-publicaties zullen boeken verschijnen die het resultaat zijn van de Workshops New approaches to food-safety economics, New Dimensions of the European Landscape en Ecology of transgenic moquitoes.

In het streven om de wetenschappelijke publicaties snel en ruim toegankelijk te maken heeft Wageningen UR zijn bibliotheek opgedragen om in een digitale etalage WaSP - Wageningen Scholarly Publishing - de proefschriften, rapporten en, voor zover uiitgevers dat toestaan, ook de tijdschriftartikelen van Wageningen UR op het internet toegankelijk te maken. Ook de Frontis-publicaties worden via WaSP aangeboden. Er was echter ook behoefte aan een prestigieuze papieren uitgave van de Frontis-reeks. Kluwer was uitstekend in staat deze te verzorgen. Het baanbrekende van de thans gesloten overeenkomst is de verzoening van het open toegankelijke internet met de wereld van het commerciële uitgeven. Beide partijen zullen elkaars uitgaven promoten en verwachten dat dit een win-win situatie oplevert.

Een verdere bijzonderheid aan het contract is dat de schrijvers hun auteursrecht slechts gedeeltelijk overdragen aan Kluwer en de Bibliotheek. Voor het niet-commerciële gebruik van hun publicaties behouden zij zelf alle rechten. Daardoor wordt het mogelijk dat zij zonder meer gebruik blijven maken van hun eigen materiaal voor onderwijs of voor wetenschappelijke communicatie, zowel op papier als digitaal. Met deze afspraak begeeft Kluwer zich in de voorhoede van de liberalisering op het gebied van de overdracht van copyrights.

Op 4 maart a.s. zal de nieuwe WaSP-site officieel worden geopend door prof. dr. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR.