Gecorrigeerd bericht: geen 100.00 maar 100.000 euro

FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten begint kort geding tegen Maharishi-sekte

FNV Bondgenoten spant een kort geding aan tegen de University of management van de Maharishi in het Limburgse Vlodrop. De vakbond werd vorige maand benaderd door drie Indiase ex-werknemers van de beweging voor transcendente meditatie. De afgelopen drie jaar werkten de mannen voor deze beweging. In deze periode ontvingen zij nauwelijks salaris uitbetaald, werkten zij 7 dagen per week, maakten dag van vaak meer dan 8 uur en kregen nooit vakantie. Inzet van het kort geding is de betaling van achterstallig loon. Het kort geding dient op dinsdagmiddag 4 maart bij de Rechtbank in Roermond.

Han Westerhof, bestuurder van FNV Bondgenoten: 'De verhalen die we horen van het Indiase trio zijn echt ongelofelijk. Het lijkt een vorm van moderne slavernij. We maken ons grote zorgen over de behandeling van alle mensen die voor de Maharishi werken'.
Naast de drie medewerkers die de bond benaderden, werken er nog zo'n dertig anderen op dezelfde basis voor de Indiase goeroe. Volgens FNV Bondgenoten hebben de drie ex-werknemers samen zo'n 100.000 euro aan loon misgelopen.

FNV Bondgenoten heeft ook de Arbeidsinspectie ingeschakeld en gevraag om een onderzoek naar de gang van zaken bij deze sekte-achtige beweging. Het onderzoek zal zich moeten toespitsen op de werk- en rusttijden, de arbeidsomstandigheden en de aangeboden bedrijfshuisvesting. Verder vraagt de bond aandacht voor het feit dat, naar verluidt, de betrokken werknemers zich niet vrij mogen bewegen buiten het terrein van de Maharishi. Naar het oordeel van de bondgenoten verhoudt dit zich niet tot internationale verdragen en bepalingen inzake de Rechten van de Mens.

Meer informatie:
Han Westerhof, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-22245259 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 06-51405832

15 feb 03 08:13