Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-03-2003
Politieberichten van 3/3 (13.00 uur) t/m 4/3 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Afgelopen weekend werd ingebroken in een dagverblijf aan de J.H. Knoopstraat. Door verbreking van een lichtkoepel kwam men het pand binnen. Uit het pand werd een computer weggenomen. Een medewerker, een 50-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leewarden: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 10.40 uur stapte op de Lijsterstraat een 56-jarige inwoonster van Bolsward in haar auto. Het betreft hier een automaat. Toen zij startte, reed de auto plotseling achteruit. De bestuurster kwam met de auto tegen een achter haar geparkeerd staande auto terecht. De eigenaar van deze auto, een 70-jarige inwoner van Leeuwarden, stond op dat moment achter zijn auto. De man kwam klem te zitten tussen de auto en de muur van zijn woning. Hij raakte gewond aan zijn linkeronderbeen en bekken. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis en aldaar opgenomen. Het bleek dat hij zijn bekken had gebroken. De auto`s liepen lichte schade op.

Drachten: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 14.30 uur werd een winkeldiefstal gepleegd door een 24-jarige inwoner van Drachten. Hij nam bij een winkel aan de Noorderbuurt twee paar schoenen weg. De verdachte wilde zonder te betalen de winkel verlaten en werd toen betrapt door het personeel. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau bleek dat de verdachte nog twee boetes, voor een bedrag van 516,72, had openstaan. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. Daar hij de boetes niet kon betalen, werd hij ingesloten.

Drachten: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 12.15 uur vond op de Postlaan een aanrijding plaats tussen een motor en een personenauto. De bestuurder van de personenauto, een 73-jarige inwoner van Drachten, reed op de Postlaan in de richting van de Lauwers. Op een gegeven moment wilde de autobestuurder, nadat hij richting had aangegeven, links afslaan. De motorrijder, een 39-jarige inwoner van Drachten, die in dezelfde richting reed, had dit te laat in de gaten. Hij botste met zijn motor tegen de achterzijde van de auto. De motorrijder werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en is aldaar opgenomen. De motor werd totaal vernield.

Kornwerderzand: snelheid
Maandag omstreeks 09.40 uur werd op de Rijksweg A7 (Afsluitdijk) een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Oosterhout, reed met een snelheid van 124 kilometer per uur, terwijl aldaar 70 was toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Joure: verkeerscontroles
Maandag tussen 09.00 en 16.00 uur werden op de Harddraversweg, de Scheen en Geert Knolweg verkeerscontroles gehouden. Er werd gecontroleerd op het dragen van de autogordel, snelheid en alcohol. In totaal werden 117 bekeuringen uitgeschreven, waarvan 36 voor de maximumsnelheid, (hoogste 78 terwijl 50 was toegestaan), 78 voor het niet dragen van de autogordel, 1 voor het geven van onnodig signalen, 1 voor het niet handsfree bellen en 1 voor een verlopen APK-keuring.

Ureterp: belediging
Maandag omstreeks 16.30 uur werd op de Hegebrechsterleane een bromfietsbestuurder aangehouden. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Drachten, reed zonder helm en kreeg hiervoor een bekeuring. Hij was het hier niet mee eens en beledigde (spugen) daarop de agenten en bedreigde hen met de dood. Hierop werd hij aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: branstichting
Maandag omstreeks 17.00 uur kwam er een melding binnen dat er brand zou zijn in een woning aan het Zetveld. De 46-jarige bewoner was op dat moment niet in de woning aanwezig. De brandweer heeft het vuur geblust en trof in de woning verschillende brandhaarden aan. Door snel ingrijpen van de brandweer kon erger worden voorkomen en bleef de schade beperkt. De bewoner kwam even later bij zijn woning en werd aangehouden op verdenking van brandstichting. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: inbraak auto
Afgelopen weekend werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Hempenserweg. Het rechter portier werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler werd genomen. De eigenaar, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Makkinga: geheime zender
Maandag omstreeks 20.00 uur werd in samenwerking met de Radiocontrole dienst op het Buterheideveld een geheime zender uit de lucht gehaald. De zender, Raio Madonna, werd bediend door een 59-jarige inwoner van Makkinga. De zender met toebehoren werd in beslag genomen. Tegen de 59-jarige inwoner van Makkinga, werd proces-verbaal opgemaakt.

Winsum: aanrijding met geiten
Maandag omstreeks 20.45 uur kwam een 68-jarige inwoner van Franeker op de Froonackerdyk tussen Winsum en Baayum met zijn auto in botsing met twee loslopende dwerggeiten. Zijn auto liep aanzienlijke schade op. Een 27-jarige inwoner van Dronrijp, die er achter reed kon de geiten even min ontwijken. Zijn auto werd licht beschadigd. De geiten, die de aanrijding niet overleefden, waren eigendom van een 59-jarige inwoner van Tzum.

Leeuwarden: mishandeling
Maandag tussen 18.00 en 19.00 uur werd in een woning aan het Van Eesterenplein een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden, mishandeld door haar vriend een 53-jarige inwoner van Leeuwarden. De vrouw kreeg verschillende klappen op het hoofd. Ook kreeg zijn klappen met een stuk hout. Waardoor de ruzie is ontstaan, werd niet duidelijk. De vrouw verliet de woning en deed aangifte. De verdachte werd in de loop van de avond in zijn woning aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Gerkesklooster: aanrijding met drank
Maandag omstreeks 22.30 uur vond op de Trekweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 37-jarige inwoner van Lutjegast, verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en kwam in de sloot (Trekvaart) naast de weg terecht. De bestuurder kon met een nat pak de auto ongedeerd verlaten. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau is een bloedproef van de man genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 19.55 uur vond op de Jelsumerstraat een aanrijding plaats tussen een fiets en een personenauto. Ter hoogte van de oversteekplaats voor fietser, stak de fietsster, een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden, plotseling de weg over. Een achteropkomende personenauto, die werd bestuurd door een 81-jarige inwoner van Leeuwarden, kon de vrouw niet meer ontwijken. De vrouw werd met een hoofdwond en vermoedelijk een hersenschudding overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: keukenbrandje
Maandag omstreeks 22.50 uur werd de brandweer gestuurd naar een keukenbrandje aan de Annie Westlandstraat. De 39-jarige bewoner was vergeten dat hij nog iets op het fornuis had staan. Het resultaat was een kleine keukenbrand, die door de brandweer werd geblust. De schade bleef beperkt tot de keuken.

Gorredijk: inbraak winkel
Dinsdag omstreeks 02.15 uur werd ingebroken in een supermarkt aan het Hofland. Een ruit van de toegangsdeur werd vernield. Door een getuige werd het één en ander gezien en werd de politie gebeld. Toen die kort daarna ter plaatse kwam, waren de verdachten er reeds vandoor. In de winkel heeft men getracht sigaretten en shag te stelen, doch door de beveiliging, is dit niet gelukt. Waarschijnlijk is er niets weggenomen. Van de verdachten, volgens de getuige twee mannen, is een zeer summier signalement bekend. Een medewerker van de winkel, een 51-jarige inwoner van Gorredijk, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272