VERENIGING VNO-NCW

VNONCW: Kabinet schuift rekening kinderopvang naar ondernemers

Den Haag, 4 maart 2003 - Werkgevers dreigen honderden miljoenen euro's extra te moeten betalen aan kinderopvang als het demissionaire kabinet een wijziging in de nieuwe wet Basisvoorziening Kinderopvang doorzet. Nu spreken werkgevers en werknemers in CAO's gezamenlijk af wat de werkgever bijdraagt. Het kabinet wil daar in de nieuwe wet een verplichte bijdrage van maken. Het thans grote draagvlak voor een goede kinderopvang onder ondernemers zal daardoor sterk afnemen.

Ondernemers kunnen zich in de slechte economie met oplopende werkloosheid geen enkele lastenverzwaring veroorloven, zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW. De huidige gang van zaken in de kinderopvang, gekoppeld aan de vrijwillige bijdrage, is een succes. Driekwart van de werknemers die onder een CAO valt kan een beroep doen op een kinderopvangregeling. De afgelopen jaren is dat aantal steeds toegenomen.

Het succes van deze regeling kost de overheid, die net als bedrijven en ouders bijdraagt, steeds meer. Bovendien blijkt dat de kosten jarenlang door subsidies te laag zijn geweest. De marktwerking in de kinderopvang heeft dit probleem bloot gelegd. Op termijn is marktwerking echter de sleutel tot een goede kinderopvang. Die vernieuwing komt nu in gevaar.

Nu de kosten stijgen wil het kabinet de rekening eenzijdig afwentelen op ondernemers. Voor het gemak loopt het als een olifant door de porseleinkast van het arbeidsvoorwaardenoverleg. Daar horen werkgevers en werknemers een afweging te maken over de besteding van CAO-geld.

Als het kabinet zijn plannen doorzet, dreigen de toch al gevaarlijk hoge loonkosten verder te worden opgestuwd en wordt het draagvlak onder een goed werkende regeling aan gruzelementen geslagen. Ook een hogere rekening voor de ouders lijkt niet de aangewezen weg, omdat afwenteling via de lonen dan levensgroot aanwezig is.


---

- Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl
De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op 070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588)

04 mrt 03 08:57