Uit: Onafhankelijke Nieuwsflits

no. 5 - dinsdag 4 maart 2003

Het CDA bedriegt de kiezer

PERSBERICHT Leefbaar Gelderland, ARNHEM 2 maart 2003

Het CDA bedriegt de kiezers, zo vindt lijsttrekker Martin van Meurs van de onafhankelijke provinciale partij Leefbaar Gelderland/De Groenen.

CDA-voorman De Vries doet in verkiezingstijd allemaal beloftes en ferme uitspraken over openbaar vervoer, gemeentelijke herindelingen en rondwegen, die opmerkelijk zijn. Van Meurs: "Dat zijn allemaal mooie woorden, maar wie goed kijkt naar het beleid waar het CDA de afgelopen vier jaar verantwoordelijk voor is geweest, ziet tegenovergestelde daden. Kiezersbedrog dus."

Openbaar Vervoer

Vorige week is Harry de Vries, fractievoorzitter van het CDA in Gelderland, er bij een bezoek aan Rivierenland achter gekomen dat het alarmerend slecht gesteld is met het openbaar vervoer aldaar. Hij heeft ontdekt dat kleine en grotere kernen 's avond en in het weekend slecht bereikbaar zijn of zelfs helemaal niet! Daar wil hij nu met de gemeenten de provincie en Ariva iets aan gaan doen.

Ferme taal, zegt Martin van Meurs van Leefbaar Gelderland/De Groenen, maar hij vraagt zich nu wel een paar dingen af. "Waar was het CDA, toen onder andere onze partij voorspelde dat met het beleid van die coalitiepartij het openbaar vervoer verder zou afbrokkelen? En waarom haakte het CDA toen al niet in op voorstellen om heel andere mogelijkheden te onderzoeken?" Leefbaar Gelderland/De Groenen heeft juist gepleit voor investeringen om een goed hoogwaardig systeem van OV op te zetten, waardoor er zo'n omzetsbasis komt dat met dezelfde middelen als nu veel meer kan.

Geconfronteerd met de opmerking dat het CDA er toch bij was, reageerde De Vries door de schuld te geven aan de recente bezuinigingen in Den Haag. Dat is wel erg gemakkelijk voor een partij die al jaren verantwoording draagt voor het bestuur van de provincie. Ook de opmerking, dat het CDA een voorbeeld wil nemen aan de Achterhoek omdat daar het openbaar vervoer wel goed is geregeld, zou zijn, komt merkwaardig over. Immers ook in de achterhoek is het OV op het platteland beroerd geregeld.

Gemeentelijke herindelingen

Het CDA is gedurende deze verkiezingscampagne ineens een tegenstander van gemeentelijke herindelingen geworden. De partij wil die nu alleen nog maar steunen als ze van onderop komen en worden gedragen. Je zou het voortschrijdend inzicht kunnen noemen, maar degenen die de standpunten van het CDA over herindelingen in de Achterhoek, Liemers en de Graafschap kennen, noemen het kiezersbedrog.

Rondwegen

De rondwegen rond Voorthuizen en Putten moeten er nu binnen vier jaar liggen, zei De Vries enige weken geleden. Maar waarom heeft het CDA-collega daar niet eerder voor gezorgd dan? Er wordt al decennia over die wegen gesproken. En waarom steunt het CDA nu de zoektocht naar een doortrekking van de A30 en naar de A28, in plaats van de realisatie van de rondwegen. De partij weet toch ook dat met het onderzoek jaren verloren zullen gaan (en NB met de eventuele snelweg veel natuur), zodat het nooit lukt in vier jaar?!

Arrogant

Het CDA scoort slecht in de stemwijzer voor de provincie Gelderland.

Er zijn al ruim 7000 mensen geweest die de lijst hebben ingevuld en de SGP blijkt voor ca. 20% van de mensen het beste aan te sluiten. Leefbaar Gelderland/De Groenen is dat voor ca 17%. Het CDA staat pas op vijfde plaats met 11%. Opmerkelijk? Gevraagd naar zijn reactie op de stemwijzer, stelt fractievoorzitter De Vries: het zijn toch maar zo'n 7000 mensen!

Maar als blijkt dat diezelfde 7000 mensen knelpunten opheffen belangrijk vinden, dan pikt De Vries dat wel in eens op als een serieus signaal waar 'we nog meer mee moeten doen'. Wij noemen dat de arrogantie van de macht.